|

Engagemang i arbetet kan förhindra sjukpension

Ett engagemang i arbetet kan förhindra både sjukpension och arbetslöshet. Zoom
Foto: Matt Madd/Flickr

Ett engagemang i arbetet kan förhindra både sjukpension och arbetslöshet.

Att känna motivation i arbetet återspeglas både som positivt i arbetstagarens liv och i samhället överlag.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Att känna ett engagemang för sitt jobb har betydande positiva effekter på arbetsmarknaden. Det visar en undersökning som Arbetshälsoinstitutet och Näringslivets forskningsinstitut (Etla) gjort. Enligt utredningen är det viktigt att satsa på arbetshälsan i förebyggande syfte.

Arbetsengagemang innebär ett positivt känslo- och motivationsläge i arbetet. En arbetstagare som upplever det går gärna till arbetet på morgonen, upplever sitt arbete som meningsfullt och njuter av det. Arbetsengagemang är förknippat med tre dimensioner av välbefinnande: energi, hängivenhet och fördjupning.

Forskningsprofessor Jari Hakanen vid Arbetshälsoinstitutet säger att man undersökt arbetsengagemang i över 20 år. De nya resultaten är starka bevis för att ett engagemang i arbetet stärker individen, arbetsplatsen och samhället.

– Arbetsengagemang har mångsidiga och långtgående konsekvenser på arbetsförmåga och arbetskarriär, säger Hakanen i ett pressmeddelande.

Annons
Enligt undersökningen minskar ett arbetsengagemang risken för sjukpension och arbetslöshet. Dessutom har det en positiv inverkan på finländarnas yrkesställning och lönenivå.

– Vi har en enorm mängd information till exempel om skadliga effekter av arbetsstressen men mindre forskning om hur en positiv upplevelse av arbetshälsa kan förutspå att inga problem uppstår, säger Hakanen.

Under en tvåårig uppföljningsperiod kunde man redan konstatera att ett engagemang i arbetet har betydande positiv inverkan på arbetsmarknaden.

Resultaten är enligt Hakanen ett viktigt meddelande till det finländska arbetslivet att det lönar sig att satsa på arbetshälsan i förebyggande syfte. Han säger att det är viktigt att inte spara åtgärderna till när det går dåligt.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan