Brist på halvledare – GM stoppar produktion

Mark Reuss, ordförande i GM, General Motors ser elbilar som en framtid. Och det gör andra biltillverkare också, så att det blir brist på halvledare. Zoom
Foto: Paul Sancya/TT

Mark Reuss, ordförande i GM, General Motors ser elbilar som en framtid. Och det gör andra biltillverkare också, så att det blir brist på halvledare.

Biltillverkaren GM avser att minska och också stoppa produktionen tillfälligt på tre bilfabriker i Nordamerika på grund av bristen på halvledare. Eventuellt kan också en fjärde fabrik beröras.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

GM har tidigare sagt att halvledarbristen kommer att påverka intäkterna med ungefär 2 miljarder dollar, men att GM kommer att försöka ta igen så mycket som möjligt av tappet.

Nu försöker GM hitta producenter som kan göra halvledarkomponenter. Men alla biltillverkare är på jakt efter samma sak, särskilt som elbilstillverkningen ökar. Då pandemin slog till tvingades bilfabriker stänga, och det har också påverkat underleverantörer. Nu får bilproducenterna slåss om halvledarna.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Valmet Automotive har fått en tredje kund till sin batterifabrik i Nystad

Batterifabriken i Nystad byggs i anslutning till Valmet Automotives bilfabrik.
Foto: Valmet Automotive/SPT

Batterifabriken i Nystad byggs i anslutning till Valmet Automotives bilfabrik.

Batteriproduktionen vid Valmet Automotives nya fabrik i Nystad ska sysselsätta cirka 200 personer i inledningsskedet.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan