|

Yle: Vänsterförbundet går framåt i ny partimätning

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson går till kommunalval under gynnsamma omständigheter. Partiet går framåt med 1,9 procentenheter i Yles senaste partimätning. Zoom
Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson går till kommunalval under gynnsamma omständigheter. Partiet går framåt med 1,9 procentenheter i Yles senaste partimätning.

Socialdemokraterna backar med 0,8 procentenheter.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Kampen om titeln som Finlands största parti hårdnar. SDP:s väljarstöd har sjunkit under 20 procent och försprånget till Sannfinländarna och Samlingspartiet minskar då det återstår sex veckor till kommunalvalet. Det framgår av Yles senaste opinionsmätning, som publicerades på torsdagen.

Socialdemokraterna backar med 0,8 procentenheter och har ett väljarstöd på 19,5 procent, tätt följt av Sannfinländarna som backas upp av 18,7 procent och Samlingspartiet som stöds av 18 procent av väljarna.

Enligt forskningsdirektör Tuomo Turja på Taloustutkimus är det främst kvinnor och den arbetsföra delen av befolkningen som nu sviker SDP. Partiets väljarstöd har sjunkit bland annat i de norra och östra delarna av landet.

Sanna Marins popularitet minskar. Socialdemokraterna backar med 0,8 procentenheter i Yles senaste partimätning.
Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Sanna Marins popularitet minskar. Socialdemokraterna backar med 0,8 procentenheter i Yles senaste partimätning.


Enkätens största överraskning är Vänsterförbundet som har lyckats höja sitt väljarstöd med 1,9 procentenheter.
Annons

"Vänsterförbundet har lyckats stoppa läckaget till SDP, De gröna och Sannfinländarna", säger Turja till Yle.

Sannfinländarna ser ut att gå mot en valseger eftersom partiet fick endast 9 procent av rösterna i det senaste kommunalvalet. Centerns väljarstöd är så gott som oförändrat. Partiet går bakåt med 0,2 procentenheter och landar på 12,8 procent.

Av de mindre partierna går Kristdemokraterna framåt med 0,7 procentenheter till 3,7 procent medan SFP går bakåt med 0,4 procentenheter till 4,3 procent.

Taloustutkimus opinionsmätning bygger på intervjuer med 2 958 personer. Intervjuerna gjordes i februari och mars. Felmarginalen är 2 procentenheter åt vardera hållet.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Snart kommer ännu större mängder vaccin – finländarna duktiga på att testa sig

Överläkare Taneli Puumalainen på Institutet för hälsa och välfärd.
Foto: Markku Ulander/LEHTIKUVA

Överläkare Taneli Puumalainen på Institutet för hälsa och välfärd.

Institutet för hälsa och välfärd och Social- och hälsovårdsministeriet har hållit sin veckovisa presskonferens om det aktuella epidemiologiska läget.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan