|

Avstängd polis i USA får jobbet tillbaka – efter 121 år

Los Angeles första svarta polis får postumt tillbaka sin polisbricka. Arkivbild på en annan polismans bricka. Zoom
Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT

Los Angeles första svarta polis får postumt tillbaka sin polisbricka. Arkivbild på en annan polismans bricka.

År 1900 anklagade en vit tonårig flicka en svart polis i Los Angeles för sexuella trakasserier. Nu har Los Angeles poliskommission beslutat att postumt ge tillbaka poliskonstapeln Robert William Stewart sin polisbricka, rapporterar The New York Times.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Stewart föddes som slav i Kentucky 1850 och tog sig efter att ha befriats västerut. Han hamnade i Los Angeles och blev där staden första svarte polis år 1889.

Trots att han enligt forskare ständigt trakasserades förblev han polis fram till dess att han anklagades för brott år 1900 och blev av med sin polislegitimation.

– Det här är ett sätt som vi kan visa hur svarta i det här landet har stått för en avgörande betydelse. Under sin tid i Los Angeles-polisen hade han en fläckfri meritlista, säger poliskommissionären William Briggs.

Inte mycket är känt om Robert William Stewart, som inte tros ha levande släktingar. Hans öde var i stort sätt okänt fram till dess att en amatörhistoriker för några år sedan snubblade över hans historia och grävde vidare. Det väckte intresset hos Los Angeles polismuseum som sedan dess uppmärksammat Stewart.

Annons

Men alla är inte imponerade över polisens agerande i det historiska fallet. I skenet av Black lives matter-rörelsen (BLM) och de många uppmärksammade fallen av polisbrutalitet mot svarta i USA säger kritikerna att det är lättare att hylla någon som för länge sedan gått bort än att ändra dagens klimat inom poliskåren.

– Om de vill prata om att läka något från historien så måste det finnas substans bakom, säger Melina Abdullah, professor vid California State University, Los Angeles, och medgrundare till stadens BLM-avdelning, till The New York Times.

|

Sveriges restriktioner – från 500 kunder till ensamfika

Regeringen har infört en rad åtgärder för att få oss att hålla avstånd och få ner smittan. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringen har infört en rad åtgärder för att få oss att hålla avstånd och få ner smittan. Arkivbild.

I veckan meddelade Sveriges regering att de tar fram en plan för att stegvis kunna ta bort coronarestriktionerna. Så här har restriktionerna sett ut det senaste året i Sverige.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan