|

Asylsökande diskriminerades vid rekrytering – får gottgörelse på 7 500 euro

En utvidgad och förenklad rätt att arbeta skulle göra det lättare att anställa asylsökande, anser diskrimineringsombudsman Kristina Stenman. Zoom
Foto: Markku Lempinen/SPT

En utvidgad och förenklad rätt att arbeta skulle göra det lättare att anställa asylsökande, anser diskrimineringsombudsman Kristina Stenman.

Arbetsgivaren beklagar det inträffade och lovar se över sina rekryteringsrutiner.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Diskrimineringsombudsmannen har uppnått en förlikning ett fall där en asylsökande blev diskriminerad i samband med en rekrytering. Arbetsgivaren har betalat den diskriminerade personen en gottgörelse på 7 500 euro.

Företaget Compass Group Finland erbjöd en asylsökande ett jobb vid en lunchrestaurang. Den sökande fick därefter veta att restaurangen inte kan erbjuda anställning trots allt eftersom hen saknar uppehållstillstånd.

Den arbetssökande kontaktade diskrimineringsombudsmannen, som i sin tur överförde ärendet till Regionförvaltningsverkets enhet för arbetarskydd. Regionförvaltningsverket kom fram till att arbetsgivaren hade gjort sig skyldig till diskriminering eftersom asylsökande enligt utlänningslagen har rätt att arbeta i Finland.

Som ett resultat av förlikningen betalar Compass Group Finland den arbetssökande 7 500 euro i gottgörelse på grund av diskriminering. Compass Group förbinder sig också till att i fortsättningen följa diskrimineringslagen och se över sina rekryteringsrutiner.

|

Snart kommer ännu större mängder vaccin – finländarna duktiga på att testa sig

Överläkare Taneli Puumalainen på Institutet för hälsa och välfärd.
Foto: Markku Ulander/LEHTIKUVA

Överläkare Taneli Puumalainen på Institutet för hälsa och välfärd.

Institutet för hälsa och välfärd och Social- och hälsovårdsministeriet har hållit sin veckovisa presskonferens om det aktuella epidemiologiska läget.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan