|

RFV: Distansundervisning i högstadierna nödvändig för att stoppa smittspridningen

Det blir distansundervisning för alla högstadier i Vasa sjukvårdsdistrikt i tre veckor. Bilden är från Språkbadsskolan i Jakobstad. Zoom
Foto: Arkiv/Jonas Brunnström

Det blir distansundervisning för alla högstadier i Vasa sjukvårdsdistrikt i tre veckor. Bilden är från Språkbadsskolan i Jakobstad.

Sjukvårdsdistriktets coronagrupp rekommenderade distansundervisning i två veckor. Skolor ett av de ställen där viruset sprids.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På torsdag kom det då till slut – Regionförvaltningsverkets beslut att alla högstadier inom Vasa och Birkalands sjukvårdsdistrikt hålls stängda i tre veckor. Enligt beslutet får läroanstalternas lokaler inom området inte användas för undervisning av årskurserna 7-9 för tiden 8-28 mars.

Under den här tiden är det distansundervisning som gäller. Undantag görs för elever som behöver särskilt stöd. 

Beslutet motiveras med att distansundervisning är nödvändig för att förhindra spridningen av coronaviruset. 

8-28.3

är det distansundervisning som gäller för alla högstadier i Vasa sjukvårdsdistrikt

 
I beslutet framkommer också att Vasa sjukvårdsdistrikts coronasamordningsgrupp rekommenderade Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland att införa distansundervisning för vecka 10 och 11. Alltså en vecka kortare än vad nu blev fallet. 
Annons

Coronasamordningsgruppen ville inte offentliggöra sin rekommendation före RFV fattat sitt beslut. I rekommendationen framhåller man att Vasa sjukvårdsdistrikt är i samhällsspridningsfasen och man listar läroanstalter tillsammans med arbetsplatser och familjer som de främsta ställen där smittan sprids inom distriktet. Dessutom nämner man också infektioner som kommer utifrån. 

Förra veckan hade distriktet elva massexponeringar vid läroinrättningar som ledde till att 300–400 personer sattes i karantän. Man skriver att smittspridning i skolor orsakar mycket arbete då antalet exponerade är stort. 


Beslutet ges med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar och statsrådets principbeslut om att landet ska gå till nivå två i hybridstrategin för bekämpningen av coronaviruset. Enligt RFV är beslutet om distansundervisning också i linje med de direktiv man fått från Institutet för hälsa och välfärd samt Social- och hälsovårdsministeriet. 

Läs hela RFV:s beslut här.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

LISTA: Här kan du ha exponerats för coronaviruset i Vasa

Vasa torg.
Foto: Karolina Åsmus

Vasa torg.

Vasa stad informerar om platser och evenemang i Vasa där personer med konstaterad coronasmitta har rört sig. Listan uppdateras kontinuerligt.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan