|

Belarus begär utlämning av oppositionsledare

Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja, till höger, tillsammans med Finlands premiärminister Sanna Marin i Helsingfors i onsdags. Tichanovskaja har varit på ett fyra dagar långt besök i Finland. Zoom
Foto: Vesa Moilanen/AP/TT

Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja, till höger, tillsammans med Finlands premiärminister Sanna Marin i Helsingfors i onsdags. Tichanovskaja har varit på ett fyra dagar långt besök i Finland.

Regimen i Belarus meddelar att den begärt utlämning av oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, som befinner sig i exil i Litauen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Tichanovskaja ställde upp i sin fängslade makes ställe i det presidentval i augusti som omvärlden betraktar som klart riggat i diktatorn Aleksandr Lukasjenkos favör. Som oppositionens ledande företrädare blev hon snart tvungen att lämna landet då regimen gick hårt åt alla som protesterade mot valresultatet.

Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis avfärdar Belarus begäran.

– Vi har bara en sak att säga till den belarusiska regimen: Först om helvetet fryser till is kommer vi att tänka på er begäran, säger Landsbergis.

Tusentals människor greps under de omfattande protester som följde på valet i augusti. Regimen har väckt åtal mot en rad personer och nyligen dömdes flera journalister till fängelse för att ha rapporterat om protesterna.

|

Sveriges restriktioner – från 500 kunder till ensamfika

Regeringen har infört en rad åtgärder för att få oss att hålla avstånd och få ner smittan. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringen har infört en rad åtgärder för att få oss att hålla avstånd och få ner smittan. Arkivbild.

I veckan meddelade Sveriges regering att de tar fram en plan för att stegvis kunna ta bort coronarestriktionerna. Så här har restriktionerna sett ut det senaste året i Sverige.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan