|

"De skjutna vargarna inga hybrider"

NyhetsbildZoom
Enligt åklagarsidan är de skjutna vargarna inga hybrider. Foto: Jonas Brunnström
I RÄTTEN. Under vargjaktsrättegången i Karleby har presenterats ett DNA-diagram som visar att de skjutna Perhovargarna är genetiskt mycket representativa för Finlands vargstam.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Åklagaren låter förstå att detta diagram kullkastar försvarets påstående om att Perhovargarna skulle ha varit varghybrider.

- Om det ni säger stämmer har vi inte en enda äkta varg i Finland. Det är ett mycket hårt påstående, säger åklagaren.

Åklagaren tillbakavisar också påståendet om att artbestämning alltid måste inbegripa en morfologisk, utseendemässig besiktning.

- Det har ingen avgörande betydelse hur pälsen ser ut.

De åtalade jägarnas försvar tar i den pågående vargjaktsättegången i Karleby fasta på att statens DNA-jämförelsematerial för varg är värdelöst.

De åtalades advokater har begärt in uppgifter om hur, var och när materialet har samlats in. Myndigheterna har då meddelat att det inte finns några sådana heltäckande uppgifter.

Det här tar försvaret som en klar fingervisning om att Finland saknar en seriös vargforskning. Enligt försvaret måste det finns klara uppgifter om när, var och hur DNA-proverna samlas in och vem som har gjort det.

- Det är inte vetenskap bara för att verksamheten äger rum i anslutning till en viss institution. Det är vetenskap om vi kan vara säkra på hur forskningen görs, säger en av de åtalades försvarsadvokater.

Enligt försvaret kan ingen människa i Finland dömas till fängelse på de grunder och utgående från de bevismaterial som åklagaren hänvisar till. Speciellt inte med tanke på att en varghybrid i lagen har samma status som en förvildad katt.

Vargjaktsrättegången i Karleby inleddes i dag klockan 9. Allt från åtalade jägare till vargskallar och uppstoppade vargar finns på plats.

De åtalade misstänks för grovt jaktbrott. Åklagaren yrkar på villkorligt fängelse, böter och att de hagelbössor och snöskotrar som användes vid jakten ska förverkas till staten.

Försvaret tar fasta på att de fällda djuren inte var äkta vargar. Frågan om varg eller hybrid är central i rättegången vid Mellersta Österbottens tingsrätt.

15 män står åtalade. Vargjakten ägde rum i Perho i januari 2013

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Utbyggnaden av Keskuskoulu blir försenad – huvudentreprenör har ansökt om konkurs

KORSHOLM Utbyggnaden av Keskuskoulu i Smedsby blir försenad och den blir dyrare än budgeterat. Orsaken är att huvudentreprenören har tvingats ansöka om konkurs.

Nyhetsbild
Utrikes

EU-kommissionär: Facebook hotar demokratin

Internetjättar som Facebook och Google, som sprider vidare individanpassade budskap till väljare, är ett hot mot demokratin. Det menar EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i en intervju med Svenska Dagbladet.

Nyhetsbild
Lokalt

Korsnäs vek halv miljon för Lärknäs och Annahemmet

KORSNÄS Korsnäs preliminära bokslut för 2017 är bättre än väntat. På måndag kväll beslöt fullmäktige att redan nu vika en halv miljon av plusresultatet som en investeringsreservering för de fuktskadade Lärknäs och Annahemmet.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bäddar för en framtid av goda möjligheter

ANNONS FRÅN YRKESHÖGSKOLAN NOVIA På fyra orter runt omkring i Svenskfinland erbjuder Yrkeshögskolan Novia högklassig utbildning på svenska. - Studierna har inte bara motsvarat mina förväntningar - de har överträffat dem, säger Anna-Sara Sten.

Mest läst senaste veckan