;
|

"De var ute för att jaga varg"

NyhetsbildZoom
Vargrättegången i Mellerstaösterbottens tingsrätt fortsätter i dag. Foto: Jonas Brunnström
I RÄTTEN. Åklagaren i vargjaktsrättegången försöker leda i bevis att de åtalade jägarna uttryckligen var ute för att jaga varg. UPPDATERAD.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Fokuseringen på varghybrider har fått åklagaren skärpa sin taktik. Tonvikten vilar nu på polisförhören där de åtalade rätt konsekvent har talat om vargar.

Genom att peka på ett uppsåt kan åklagaren få de åtalade fällda för grovt jaktbrott också i det fall tingsrätten skulle stanna för att myndigheternas artbestämning av varg har haft brister.

Åklagaren lyfter också fram att jägarna har använt kodbegreppet "rävjakt" för att för utomstående dölja att det handlade om en ljusskygg, olaglig vargjakt. Åklagarens vittne, viltinspektör Markus Aho, gav stöd genom att skildra hur jägarna hade täckt över blodspår med snö.

De åtalade säger å sin sida att begreppet varghybrider inte sitter i landsbygdsbons mun.

- Men en sak är säker. Då jag gick i skola på 1990-talet var djuren inte så närgångna som de är i dag. De stryker kring knutarna, sa en av de åtalade.

Tisdagens expertvittne, specialforskare Ilpo Kojola på Vilt och fiskeriforskningsinstitutet, hördes per telefon. Kojola bekräftade uppgifterna om att 20-tal varghunddjur antas ha rört sig i Perhotrakten åren 1993-94.

Ett av de skjutna djuren konstaterades vara en riktig varg medan tre andra visade sig vara varghybrider. Vad som hände med resten av flocken är okänt. Ilpo Kojola åkte skidor i Perhotrakten i slutet av 1990-talet utan att se några spår av djuren. Därför drar han slutsatsen att djuren har dött.

- Hybrider har svårt att klara den finländska vintern, sa Kojola. Ilpo Kojola har haft namn om sig som den ledande vargforskaren i Finland. Det är ingen titel han själv vill vidkännas.

I själva verket har han en bakgrund och en doktorsexamen inom renforskning. Han kom in på vargforskningen via en syssla som sekreterare i en arbetsgrupp för storviltsforskning år 1996.

Ilpo Kojola kommer inte längre ihåg att han år 1994 skulle ha gett order om att varghybriderna i Perho skulle fångas med fällor.

Försvarssidan presenterade bevis för att Ilpo Kojola tidigare har sagt att dna-analyser måste kombineras med en morfologisk granskning vid artbestämning av varg.

I dag är Kojola inte längre av den åsikten. Orsaken är att dna-tekniken har utvecklats och att forskarna med denna utvecklade teknik har kunnat konstatera att varghybridernas antal är mycket begränsat.

I princip handlar det om cirka en handfull påträffade fall under de senaste 20 åren.

Kojola kunde dock inte på rättens fråga specificera på vilket sätt dna-tekniken skulle ha utvecklats.

- Jag är ingen genetiker, sa han. Kojola kunde heller inte säga var gränsen går mellan en ren varg och en varghundhybrid. Enligt hans vittnesmål kan man med dna-teknik identifiera första och andra generationens hybrider. - Efter det blir utmaningarna svårare.

Två av de åtalade, en Vindalabo och en Perhobo, argumenterade i tisdags för att de inte hade någon roll i jakten. Båda påstod att de hade tagit sig ut till jaktplatsen av nyfikenhet efter att de hade nåtts av rykten vad som var på gång.

Av åklagarens genomgång av förundersökningsmaterialet framgick att en del av de åtalade utan framgång hade försökt utverka lagligt tillstånd för vargjakt i Perho i över tio års tid. Det anses vara en orsak till att byborna till slut tog lagen i egna händer.

I förundersökningen finns också teorier om att Perhos vargar är resultatet av en utplantering från östra riksgränsen eller från djurparker. Det här fick åklagaren att fnysa: - Den som hävdar att djurparkerna inte har äkta vargar ska nog begära pengarna tillbaka.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Papparollen ger Punkky positivare livssyn

PEDERSÖRE

Kaj Antfolk, för de flesta känd som "Punkky", i Lillby hörde Sex Pistols som barn någon gång i början av 80-talet och efter det var inget som förut. Sedan dess har han vigt livet åt musik och skapande i olika former.

Nyhetsbild
Lokalt

Ett år senare: Cancersjuka Janina föredrar tryggheten hemma framom värmen i fjärran land

VASA Lufttrycket under flygresan till Filippinerna gav henne så grym huvudvärk och problem med balansen att hon togs in på sjukhus. Läkaren gav henne flygförbud. Ett år senare mår Janina Tuomisto bättre, tar en dag i taget och ser med tillförsikt på framtiden.

Nyhetsbild
Inrikes

Finland ensamt om kampen mot tiden

Intresset för att slopa sommartiden är begränsat inom EU. Trots den finländska regeringens öppning går frågan inte vidare. För EU-kommissionen rinner tiden ut. Nya lagförslag måste läggas fram senast i vår, men det politiska trycket på slopandet av sommar

Nyhetsbild
Opinion

Ledare: Luoma eller Vikström?

1

Oberoende av vem av de två som väljs till ärkebiskop, ligger de stora utmaningarna i en balansgång mellan att hålla ihop en kyrka med många röster och samtidigt stävja medlemstappet.

Mest läst senaste veckan