|

Förlorad EU-immunitet för Puigdemont – orsakade tvist inom unionen

Kataloniens förre regionale regeringschef Carles Puigdemont i EU-parlamentet. Zoom
Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Kataloniens förre regionale regeringschef Carles Puigdemont i EU-parlamentet.

Kataloniens förre regionledare Carles Puigdemont förlorar sin åtalsimmunitet som EU-parlamentsledamot. Nu väntas nya spanska försök att få honom utlämnad från Belgien.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Kampen om Katalonien

  • Regionen Katalonien ligger i nordöstra Spanien, med gräns mot Frankrike och Andorra och har cirka 7,7 miljoner invånare.
  • En växande självständighetsrörelse under 2010-talet ledde 2017 till en folkomröstning där 90 procent sade ja till självständighet. Valdeltagandet var emellertid lågt, endast 42,3 procent av de röstberättigade deltog.
  • Folkomröstningen hade olagligförklarats av författningsdomstolen, och valdagen präglades delvis av våld när polis försökte hindra väljare från att rösta.
  • När folkomröstningen följdes av en självständighetsförklaring den 27 oktober 2017 reagerade Spaniens regering med att avsätta regionregeringen och upplösa regionparlamentet.
  • Flera ministrar och andra delaktiga i självständighetsrörelsen häktades eller fick en arresteringsorder mot sig, bland dem den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont, som gick i exil i Belgien. (TT)
 


Puigdemont och kollegorna Toni Comín och Clara Ponsatí sitter som ledamöter av EU-parlamentet. Samtidigt vill Spanien fortfarande ställa dem inför rätta, anklagade för bland annat uppror och uppvigling under de katalanska självständighetssträvandena hösten 2017.

Från parlamentet ges nu också formellt tummen upp för åtal. Med 400 röster mot 248 har Puigdemonts kollegor röstat för att häva hans immunitet. För Comín och Ponsatí hävs i sin tur immuniteten med 404 röster mot 247. Ett drygt 40-tal ledamöter lade ner sina röster.

Spaniens utrikesminister Arancha González Laya är nöjd.
Annons

– Katalonien-problemet måste lösas i Spanien och inte på europeisk nivå, säger hon till journalister enligt nyhetsbyrån AFP.


"En skam"


Beslutet i EU-parlamentet var väntat, med tanke på anklagelserna formellt härrör från tiden före de tre katalanerna valdes in.

Puigdemont hade ändå hoppats på ett nej.

"Dagens röst handlar om vilka värderingar vi står för, vad vi har för syn på demokratin och vilken framtid vi vill bygga i Europa", vädjade han via Twitter inför omröstningen i måndags.

Stöd i EU-parlamentet har han främst fått från vänsterpartier och miljöpartier – liksom andra självständighetsivrare.

"En skam. Jag ger inte min röst till politisk förföljelse", skriver exempelvis Assita Kanko, EU-parlamentsledamot från det flamländska separatistpartiet NVA, på Twitter.


Utlämnas inte?


Spanien väntas nu göra nya försök att få Puigdemont, Comín och Ponsatí utlämnade. Alla tre befinner sig för tillfället i Bryssel, även om Ponsatí huvudsakligen varit baserad i Edinburgh i Skottland under de senaste åren.

Ett utlämnande från Belgien ses dock som osannolikt. Alla tidigare försök har avslagits och så sent som i januari sade en belgisk domstol nej till utlämnande av en annan efterlyst katalansk aktivist, bland annat med hänvisning till att han inte ansågs kunna få en rättvis rättegång i Spanien.

De tre katalanerna har dessutom redan på förhand aviserat att de tänker överklaga EU-parlamentets beslut till EU:s domstol.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Sveriges restriktioner – från 500 kunder till ensamfika

Regeringen har infört en rad åtgärder för att få oss att hålla avstånd och få ner smittan. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringen har infört en rad åtgärder för att få oss att hålla avstånd och få ner smittan. Arkivbild.

I veckan meddelade Sveriges regering att de tar fram en plan för att stegvis kunna ta bort coronarestriktionerna. Så här har restriktionerna sett ut det senaste året i Sverige.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan