|

KBL: Ishockey spelas över kommungränsen – rekordmånga barn från Vörå spelar i Nykarleby

Övre raden från vänster. Walter Häggblom, Matheo Jåfs, Elias Kulla, Melker Eng, Liam Präst.
Nedre raden från vänster: Elliot Kant, Ville Andersson, Noah Nyman, Willy Häggblom, Jesse Holmkvist, Emil Joupers Zoom
Foto: Jonny Huggare Smeds

Övre raden från vänster. Walter Häggblom, Matheo Jåfs, Elias Kulla, Melker Eng, Liam Präst. Nedre raden från vänster: Elliot Kant, Ville Andersson, Noah Nyman, Willy Häggblom, Jesse Holmkvist, Emil Joupers

Ivriga barn skrinnar med full fart på isen och bromsar så snön sprutar åt alla håll. Det är vad som möter en då man kommer till ishockeyrinken vid Oravais centrumskola.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Barnen har samlats för att spela ishockey tillsammans. På de flesta av spelarnas kläder står det Muik, Nykarlebylaget som spelarna tränar med. 

Melker Eng, Elias Kulla, Elliot Kant, Walter Häggblom och Liam Präst berättar gärna om hur roligt det är att spela ishockey. De trivs ute på isen.

–  Det är roligt att skrinna och så får man nya kompisar, säger Eng.

–  Jag har fått en ny bästa kompis, säger Häggblom.

Annons

De har hunnit spela några ishockeymatcher i år. På den obligatoriska frågan "spelar ni matcher för att vinna eller för att de kul" utbrister alla i kör: för att det är roligt.

Men hur är det med farten ute på isen, är man inte rädd för att halka omkull? Det var en dum fråga. Att falla omkull är en del av sporten. 

–  Jag tycker det är roligt att falla omkull, säger Elias Kulla. 

–  Jag är stabil på isen. Jag brukar inte falla, säger Eng. 

Elliot Kant, Walter Häggblom, Melker Eng, Liam Präst, Elias Kulla
Foto: Jonny Huggare Smeds

Elliot Kant, Walter Häggblom, Melker Eng, Liam Präst, Elias Kulla


En av föräldrarna som följer med barnens spel är Sofie Holmkvist, från Vörå centrum. 

– Jag och barnen tycker det är jätteroligt att få komma hit, säger Holmkvist. 

Med sig har hon barnen Jesse och Leanna Holmkvist. Leanna är fyra år och går i skridskoskola. Hon skrinnar runt banan av och an och följer med ishockeyspelet lite på avstånd.

– Det är roligt att skrinna, säger hon.


Rinken i Oravais är i aktiv användning. Den sköts till stor del av talkokraft och bidrag från idrottsföreningen OIF. Hem och skola, som ordnar skridskoskola i Oravais, har fixat rekvisitan som behövs för att barnen ska kunna spela. Men utan talkokraft skulle barnen inte kunna ha kul på isen.

Fyra av dem som hjälper till är Joakim Eng, Glenn Präst, Tobias Andersson och Sami Kant.

–  Vi är tretton personer på talkolistan. Vi turas om att sköta om rinken så att den är i gott skick varje dag, säger Andersson.

– Vi försöker hålla i gång banan så länge det är minusgrader, säger Eng.

 Tobias Andersson Joakim Eng, Glenn Präst,  och Sami Kant tillhör talkogänget.
Foto: Jonny Huggare Smeds

 Tobias Andersson Joakim Eng, Glenn Präst,  och Sami Kant tillhör talkogänget.


Talkogänget vattnar och skottar snö för att rinken ska vara i bästa möjliga skick. Gänget eftersträvar att alltid vara först ute i Österbotten med att kunna erbjuda en ishockeyrink med naturis, så snabbt det blir på minus.

– Speciellt Eng och Präst är eldsjälar, som vattnar så fort vädret tillåter, säger Kant

– Jag tror vi skrinnar först i Österbotten varje gång första köldknäppen kommer, säger Andersson.

Alla fyra har barn som spelar i ishockeylaget Muik i Nykarleby. De är tacksamma för hur väl Nykarlebylaget välkomnat barnen från Vörå.

– Jag tror det aldrig varit så här många barn från Vörå som spelat i Nykarleby. Vi har väl tolv barn från Vörå kommun som spelar i Nykarleby i år, säger Kant.

Melker Eng spelar gärna ishockey.
Foto: Jonny Huggare Smeds

Melker Eng spelar gärna ishockey.


Föräldrarna tror att Vöråbarnen hittat till Nykarleby eftersom Muik är duktiga på att ordna juniorverksamhet. Bland annat ordnar ishockeylaget gratis skridskoskola, vilket är en jättebra inkörsport till ishockey.

Muiks viceordförande och junioransvarige Caj Vestlin säger Muik ordnat hockeyskolan i snart sju år och att det bidragit till att flera barn hitta ishockey. Han tycker det är roligt att Muik lockar spelare från Nykarlebys grannkommuner.

– Det är jättepositivt att så många från Vörå vill spela med Muik. Det är faktiskt rekord många Vöråbor som spelar i Musik i år. Många av barnens föräldrar har engagerat sig i föreningen eller kommit med som tränare. Det är jättebra, säger han. 

Foto: Jonny Huggare Smeds
Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media. 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Deras hus jämnas med marken om riksvägen ska breddas: "Hemmet är vårt allt"

Huset i Helsingby är den första bostad som Ulf-Erik Örn köpt. Här har hans två barn vuxit upp. När han och Minna träffades för fem år sedan renoverade de fram ett drömhem.
Foto: Mikael Nybacka

Huset i Helsingby är den första bostad som Ulf-Erik Örn köpt. Här har hans två barn vuxit upp. När han och Minna träffades för fem år sedan renoverade de fram ett drömhem.

I den röda stugan har Minna och Ulf-Erik Örn hittat sin plats på jorden. Här har de trygghet, skaparglädje och framtidsdrömmar. Men allt kan tas från dem.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan