|

KBL: Från Lillhagen i Oxkangar styrs tre företag

Zoom
Foto: Jonny Huggare Smeds

Far och son Kent Vester och Johnny Karlsson driver tre företag tillsammans. Det ligger mycket arbete bakom. De säger att företagande är en livsstil.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det som började med en pälsfarm ute i Oxkangar är i dag tre företag, som tillsammans har över tjugo anställda. Företagen drivs av far och son Kent Vester och Johnny Karlsson.

–  Det började då jag startade en pälsfarm, i slutet av 1970-talet, där vi också tillverkade foder. Det höll vi på med fram till att Johnny växte upp och blev intresserade av maskiner. 

Familjen köpte sin första grävmaskin i början av 2000 och företaget Lillhagens Gräv såg dagens ljus för första gången.

–  Namnet Lillhagen kommer från min hemgård vars fastighetsnamn är Lillhagen, säger Vester. 

Annons
Karlsson bor i dag på gården.

Foto: Jonny Huggare SmedsDet krävdes hårt arbete för att komma i gång med verksamheten. I dag har Lillhagens Gräv 20–25 anställda från Korsnäs i söder till Vörå i norr. Det exakta antalet varierar beroende på säsong. I företagets depå finns tio dumprar och åtta grävmaskiner.

Efter påsk blir det fullt arbete när gruvarbetet i norra Sverige kommer i gång.

–  Vi arbetar vid Aitikgruvan nära Gällivare. Det blir väl fjärde säsongen vid jobbar där i år. Vi har ungefär sju maskiner på plats och 14 anställda som avlöser varandra. Vi hyr ett hus där vi bor medan vi arbetar. Vi har en gammal taxibil som vi transporterar våra anställda med till och från Österbotten, säger Karlsson. 

I och med att grävmaskiner ska transporteras till och från arbetsplatserna grundade Karlsson och Vester ytterligare ett företag: KJ Åkeri. Namnet kommer från deras förnamn, Kent och Johnny. Åkeriet har fyra lastbilar. En av åkeriets anställda är Tom Mannfolk, han håller inte igen med orden. Han trivs på sin arbetsplats.

Foto: Jonny Huggare Smeds– Det här är den bästa firman jag jobbat på någonsin, säger han.

Men hur är det med far och son hur mycket hinner ni köra själva eller blir det mycket pappersarbete?

–  Jag försöker köra en grusbil och vår lavett så ofta jag kan. Men det är inte så enkelt att hinna köra och koordinera arbetet samtidigt. Det är mycket pappersarbete nuförtiden, säger Karlsson. 

Ibland händer det att någon maskin krånglar. Företaget försöker fixa så mycket som möjligt själva. Den gamla hallen för pälsfoder har blivit en skruvhall. 

–  Det mesta av servicearbetet klarar vi av själva, men blir det alltför stora problem med våra maskiner så skickar vi dem på märkesservice, säger Karlsson.

Foto: Jonny Huggare Smeds


 
Hur gör man för att driva tre framgångsrika företag samtidigt? Hemligheten låter enkelt, men det är svårare än vad man tror:

– Mycket arbete ligger bakom, men vi tycker om att arbeta, säger Vester.

–  Det finns väldigt lite ledig tid. Att vara företagare är en livsstil. Man får fixa det som dyker upp oavsett tid. För att saker och ting ska lyckas måste man göra allt ordentligt från början. Det får inte vara något slarvas. Vi har också jätteduktig personal, säger Karlsson.

Kommer det att bli fler företag?

–  Nja, vi får se. Vi har iallafall nyligen köpt en skördare, alltså en skogsmaskin, så vem vet, säger Karlsson. 


Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media. 
 
 
 
 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Elkablar orsakade brand i Vörå

En stor industribyggnad fick påhälsning av räddningsverket efter att ett automatlarm gått igång. Det visade sig brinna i mellantaket.
Foto: Tom Forsman

En stor industribyggnad fick påhälsning av räddningsverket efter att ett automatlarm gått igång. Det visade sig brinna i mellantaket.

En stor industribyggnad fick påhälsning av räddningsverket efter att ett automatlarm gått igång. Det visade sig brinna i mellantaket.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan