|

Kommunalvalsflytten fick grönt ljus i riksdagen

Riksdagen behövde inte rösta om flytten av kommunalvalet eftersom alla riksdagspartier slutligen godkände valflytten. Zoom
Foto: Sofia Westerholm/SPT

Riksdagen behövde inte rösta om flytten av kommunalvalet eftersom alla riksdagspartier slutligen godkände valflytten.

För en vecka sedan meddelade grundlagsutskottet att man enhälligt stödjer flytten av kommunalvalet. I dag gav också riksdagen sitt enhetliga stöd för att valet skjuts upp.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Riksdagen godkände enhälligt flytten av kommunalvalet på fredagen. Valet som egentligen skulle ske den 18 april flyttas därmed till den 13 juni.

I samband med flytten kommer förhandsröstningen att förlängas till två veckor. Syftet är att öka hälsosäkerheten kring valet och möjligheterna för även isolerade personer att använda sin rösträtt. Förhandsröstningen kommer att pågå från den 26 maj till den 8 juni.

Därtill bekräftade justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) under behandlingen i riksdagen att fler åtgärder förbereds för att trygga de isolerades möjlighet att använda sin rösträtt.

Också grundlagsutskottet har enhälligt gett sitt stöd för valflytten. Utskottet anser att det på grund av det rådande coronaläget är oundvikligt att flytta valet. Det enda ändringsförslag utskottet i sitt betänkande kom med var att de invaldas mandatperiod skulle börja redan i början av augusti. Enligt regeringens förslag skulle mandatperioden börja i september.

Annons
Det slutliga beslutet att flytta kommunalvalet fattades av Justitieministeriet och riksdagspartiernas partisekreterare i början av mars. Åtta av nio riksdagspartier godkände flytten. Partiet som inte ställde sig bakom beslutet var Sannfinländarna.

Sannfinländarna har nu godkänt valflytten, men i samband med debatten i plenum föreslog ändå partiet misstroende mot justitieministern.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Regeringens nya vaccinmatematik bådar illa för flockimmuniteten – "Dags att ifrågasätta"

Överläkare Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd säger att det vetenskapliga samfundet mer eller mindre håller på att överge tanken om att uppnå flockimmunitet mot coronaviruset. Arkivbild.
Foto: Mara Leppä/THL

Överläkare Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd säger att det vetenskapliga samfundet mer eller mindre håller på att överge tanken om att uppnå flockimmunitet mot coronaviruset. Arkivbild.

Även om majoriteten av finländarna vaccinerade sig skulle det inte räcka för att skapa flockimmunitet. – Det viktiga vore att förstå realiteterna, säger överläkare Hanna Nohynek.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan