|

Ny enkät: En majoritet av finländarna anser att inkomstskillnaderna är alltför stora

Cirka 57 procent av finländarna anser att inkomstskillnaderna fortfarande är alltför stora, uppger Näringslivets delegation EVA. Zoom
Foto: Pixabay/SPT

Cirka 57 procent av finländarna anser att inkomstskillnaderna fortfarande är alltför stora, uppger Näringslivets delegation EVA.

De flesta unga i åldern 18-25 ser inte inkomstskillnader som ett problem.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Cirka 57 procent av finländarna anser att inkomstskillnaderna fortfarande är alltför stora. Endast 29 procent anmäler avvikande åsikt. Det visar en enkät som Näringslivets delegation EVA och Taloustutkimus har gjort.

I en jämförelse med andra länder, anser däremot 56 procent att Finlands inkomstskillnader är små. Största delen av finländarna anser därtill att ojämlikheten har minskat i det finska samhället de senaste tio åren.

Utbildningsnivån och den egna ekonomiska situationen formar synen på inkomstskillnaderna. Det är framför allt unga, akademiskt utbildade, företagare och studerande som anser att de finska inkomstskillnaderna är små. Lågt utbildade, arbetslösa, pensionärer och löntagare i åldern 56-65 ifrågasätter däremot påståendet, uppger EVA.

Den politiska övertygelsen syns också i enkätsvaren. Hela 93 procent av Vänsterförbundets anhängare anser att inkomstskillnaderna är alltför stora medan endast 22 procent av Samlingspartiets väljare är av samma åsikt. De övriga partiernas anhängare placerar sig mellan dessa ytterligheter. Över två tredjedelar av kvinnorna och 46 procent av männen anser att inkomstskillnaderna är alltför stora.

Annons
Enligt EVA har det skett en stor förändring i attityderna bland de unga. De flesta unga i åldern 18-25 ser inte inkomstskillnader som ett problem medan majoriteten av de äldre i åldern 56-65 är av motsatt åsikt.

EVA:s enkät bygger på intervjuer med 2 019 personer i åldern 18-79. Felmarginalen är 2-3 procentenheter åt vardera hållet.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Högutbildade med utländsk bakgrund går arbetslösa i Vasa – "Vi har inget utrymme för rasism"

Sadaka Tamanna Rumi hoppas att programmet Vaasa International Talents kommer att hjälpa henne att få in en fot i arbetslivet.
Foto: Vilhelmina Öhman/SPT

Sadaka Tamanna Rumi hoppas att programmet Vaasa International Talents kommer att hjälpa henne att få in en fot i arbetslivet.

Höga språkkrav, brist på nätverk, en ovillig organisationskultur och fördomar hindrar utbildade personer med utländsk bakgrund från att få jobb i Vasa. Pilotprojektet Vaasa International Talents sammanför internationella studerande med arbetslivet.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan