|

Ny svensk anläggning för vätgaslagring ska vara klart nästa år

Hybrit, som samägs av SSAB och de statliga bolagen LKAB och Vattenfall, investerar drygt 25 miljoner euro i en pilotanläggning för vätgaslagring i Luleå. Zoom
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Hybrit, som samägs av SSAB och de statliga bolagen LKAB och Vattenfall, investerar drygt 25 miljoner euro i en pilotanläggning för vätgaslagring i Luleå.

Bygget av ett bergrumslager för fossilfri vätgas har påbörjats i Luleå i norra Sverige.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Bakom projektet står bolaget Hybrit Development som samägs av SSAB, LKAB och Vattenfall.

Fossilfri vätgas som ersätter kol och koks är en avgörande del i produktionstekniken för fossilfri järn- och stålproduktion, där utsläppen av koldioxid i princip elimineras.

Vätgaslagret, som beräknas att vara färdigt och att tas i drift från nästa år, bedöms spela en viktig roll för framtida effekt- och energibalansering och storskalig vätgasproduktion, skriver Hybrit Development i ett pressmeddelande.

"Lagring ger möjligheten att variera efterfrågan på el och stabilisera energisystemet genom att producera vätgas då det finns mycket el, till exempel när det blåser, och använda lagrad vätgas när elsystemet är ansträngt", säger Andreas Regnell, strategichef Vattenfall och styrelseordförande i Hybrit.

Annons
Vätgaslagret på 100 kubikmeter byggs i ett inklätt bergrum cirka 30 meter under markytan. Investeringskostnaden på drygt 250 miljoner kronor, drygt 25 miljoner euro, delas lika av ägarbolagen. Energimyndigheten stöttar via Industriklivet.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Österberg Groups West Welding fick historiskt stor beställning från Norge

Betongfabriken i Brevik i Norge ska få värmeväxlare från Östermark.
Foto: West Welding

Betongfabriken i Brevik i Norge ska få värmeväxlare från Östermark.

West Welding i Östermark har fått ett jätteprojekt som håller företaget sysselsatt en lång tid. Ja, fler arbetare behövs.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan