|

Europeiska läkemedelsmyndigheten: Möjlig koppling mellan vaccin och blodproppar

Irländska Emer Cooke är chef för EU:s läkemedelsmyndighet, EMA. Zoom
Foto: Yves Herman/AP/TT

Irländska Emer Cooke är chef för EU:s läkemedelsmyndighet, EMA.

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) konstaterar att det finns en möjlig koppling mellan Astra Zenecas vaccin mot covid-19 och blodproppar hos enstaka personer som fått vaccinet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

EMA anser att blodproppar bör listas som en möjlig – om än sällsynt – biverkning av Astra Zenecas covidvaccin.

Myndigheten bekräftar också att det finns en möjlig koppling mellan vaccinet och de fall där personer som tagit det drabbats av blodproppar.Kvinnor yngre än 60

Annons
Hittills har de flesta av de rapporterade fallen inträffat bland kvinnor yngre än 60 år, inom två veckor efter vaccineringen, skriver EMA i ett pressmeddelande.

Fördelarna med vaccinet överväger likväl nackdelarna, och de enskilda ländernas beslut om att använda sig av vaccinet bör anpassas efter situationen, enligt EMA.

– Nationella beslut om hur vaccinet används optimalt bör ta hänsyn till det rådande pandemiläget i varje land och faktorer såsom sjukhusvården och tillgängligheten av vaccin, säger EMA-chefen Emer Cooke vid en presskonferens.

"Den rapporterade kombinationen av blodproppar och låga nivåer av blodplättar är väldigt sällsynt och de övergripande fördelarna av vaccinet när det gäller att hindra covid-19 väger tyngre än riskerna för biverkningar."

Misstankarna om en koppling mellan Astra-vaccinet och blodproppar som drabbat vissa vaccinerade har lett till oroliga miner och avbrutna vaccineringsprogram runt om i EU.Rekommenderas enbart till äldre


EMA:s vaccinchef Marco Cavaleri uttalade sig redan i tisdags i en italiensk tidningsintervju om att det enligt hans mening redan går att slå fast en koppling mellan vaccinet och de blodproppar som upptäckts.

Senare i eftermiddag ska EU-ländernas hälsoministrar diskutera läget i ett extrainsatt webbmöte.

Inom kort väntas svenska Läkemedelsverket hålla presskonferens med anledning av EMA:s besked. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att Astra Zenecas vaccin endast ges till personer som är äldre än 65 år.

Visa fler
|

2 000 kistor på kö till krematorium i Rom

Roms begravningsbyråer protesterar mot myndigheternas långa handläggningstid för kremeringar.
Foto: Antonio Calanni/AP/TT

Roms begravningsbyråer protesterar mot myndigheternas långa handläggningstid för kremeringar.

Begravningsentreprenörer i Rom larmar om överfulla bårhus. Mer än 2 000 kroppar ligger på förvaring i väntan på att kunna kremeras på stadens enda krematorium.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan