|

EU:s läkemedelsmyndighet flaggar för ny farhåga om Astravaccin

EMA flaggar för ännu en möjlig biverkning av Astra Zenecas vaccin Vaxzevria, som i så fall är sällsynt men allvarlig. Zoom
Foto: Johan Nilsson/TT

EMA flaggar för ännu en möjlig biverkning av Astra Zenecas vaccin Vaxzevria, som i så fall är sällsynt men allvarlig.

EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) tittar närmare på ännu en eventuell risk med Astra Zenecas vaccin Vaxzevria. Ett fåtal personer som fått vaccinet har senare drabbats av en ovanlig åkomma där de minsta blodkärlen springer läck.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Dessa läckage – så kallat kapillärläckagesyndrom – orsakar i regel svullna vävnader och sänkt blodtryck. I förlängningen kan det orsaka organsvikt och vara livshotande. De fem fallen har rapporterats in från något eller några europeiska länder till EMA:s databas.

Det är för tidigt att säga om det finns något som helst samband mellan vaccinet och kapillärläckagen, framhåller EMA, som i detta skede flaggar för att det är något som man behöver titta närmare på.Blodproppar listade

Annons
Myndigheten har tidigare undersökt möjliga biverkningar av Vaxzevria och meddelade tidigare i veckan att det är möjligt att vaccinet kan orsaka blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar. Detta ska nu listas som en "väldigt sällsynt" biverkning.

Bara inom EU har fler än 20 miljoner människor givits Vaxzevria.

Rapporter om denna typ av problem har kommit in även när det gäller vaccinet från Janssen. Det godkändes för ungefär en månad sedan, men har ännu inte börjat ges i något EU-land. Enligt planen ska de första sprutorna ges i slutet av april.

I fyra fall i andra delar av världen har fyra personer som fått Janssen-vaccinet drabbats av blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar. I tre av fallen gavs vaccinet i USA och i ett var det som del av en vaccinstudie. I ett av fallen har den drabbade personen avlidit.Tidiga misstankar


Redan när Janssen-vaccinet godkändes fanns det uppgifter om blodproppar som väckte misstankar. Svenska Läkemedelsverket talade då (17 mars) om en "liten obalans" i antalet fall av blodproppar och att frågan skulle komma att följas noggrant.

Astra Zenecas och Janssens vaccin liknar varandra, då de använder så kallade adenovirusvektorer.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Joe Exotic har cancer – vill bli benådad

Joe Exotic blev känd genom serien "Tiger king" och har nu drabbats av cancer. Pressbild.
Foto: Netflix

Joe Exotic blev känd genom serien "Tiger king" och har nu drabbats av cancer. Pressbild.

Joe Exotic har prostatacancer.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan