Dopdräkterna finns till för alla barn som döps inom församlingen och vill låna en dopdräkt.

– Det känns bra att dopdräkterna kommer till nytta för många människor, säger Al-Magasees.

Fareed Al-Magasees är ursprungligen hemma från Irak. Han har haft ett stort intresse för att sy sedan barnsben. Al-Magasees började sin karriär inom skräddaryrket som ung när han sommarjobbade vid sin farbrors syateljé hemma i Irak. Hösten 2015 kom Al-Magasees till Finland och sedan 2016 har han bott och arbetat i Vörå. För honom känns Vörå som hemma.

– Vörå känns som min stad i Irak, säger Al-Magasees.

Fareed Al-Magasees med de två dopdräkterna som han donerade till Vörå församling.

Al-Magasees driver företaget och syateljén Al-Fareed som finns i Vörå och i Nykarleby. Syateljen i Vörå öppnade han den första april 2016 och ytterligare två år senare öppnade han syateljen i Nykarleby. I Irak hade Al-Magasees också en egen syatelje vid samma namn. Vid Al-Fareed sys allt mellan himmel och jord.

– Jag syr allt. Det är roligt att sy olika designer, att få variation i arbetet. Jag syr till exempel kläder, barnkläder för Dolce Vita Design, byxor, klänningar, kostymer, gardiner, tyger till möbler och fixar upp motorcykelsäten eller klär om husbilsinredning. Behöver du en ny dragkedja fixar jag det snabbt, säger Al-Magasees.

I fjol började Al-Magasees studera den treåriga modedesign utbildningen vid Yrkesskolan Optima i Jakobstad. Trots att Al-Magasees fortfarande tycker det är otroligt roligt att sy vill han utvecklas och också studera andra ämnen framöver som till exempel matematik, fysik och data. Han vill också lära sig finska.

Fareed Al-Magasees jobbar i ett raskt tempo med precision och fullt fokus. Att han trivs i yrket går inte att ta miste på.

Al-Magasees trivs bra i Finland och hoppas på att få förlängt sitt uppehållstillstånd. Enligt honom är alla Vöråbor och Nykarlebybor trevliga och han anser att han blivit bra bemött. För tillfället har han enbart uppehållstillstånd fram till september 2021. Drömscenariot vore att få stanna i Finland livet ut, utöka verksamheten och att också få den egna familjen till Finland för gott.

Gun Britt Nyman jobbar som diakonissa på Vörå församling. Hon berättar att Al-Fareed gav två dopklänningar till församlingen i mars 2021. Idén om att donera dopklänningar till församlingen föddes ur ett lotteri som Al-Magasees ordnade på sitt instagramkonto.

I lotteriet lottade han ut en dopklänning bland alla deltagare. En av tävlingsdeltagarna kommenterade att hon, om hon vann, skulle skänka dopdräkten till församlingen. Ur den kommentaren föddes idén om att skänka en dopdräkt till församlingen. Det hela slutade med att Al-Magasees sydde upp tre dopdräkter, två till församlingen och en till lotterivinnaren. Nyman kommenterade att de blev glatt överraskade över att de fick två dopklänningar istället för en.

De två dopdräkterna som församlingen fick ta emot är till synes olika. Al-Magasees säger att det var ett medvetet val för att alla ska hitta något som faller dem i smaken. Dessutom tog det inte länge att tillverka dopdräkterna enligt Al-Magasees. Den ena dopdräkten har ett skirt tyg i spets medan den andra är gjord av ett tjockare och slätare tyg.

– Vi är jätteglada över att han gjorde detta som en god gärning. Vi har flera stycken dopdräkter som vi lånar ut till barn som döps inom församligen. De som Al-Magasees sytt åt oss hör till de två nyaste, säger Nyman.

Al-Magasees själv säger att det gör honom glad att kunna hjälpa människor och att det känns bra att dopdräkterna kommer till nytta. Dessutom är det bra reklam för hans syatelje. Genom dopdräkterna får kunderna se att han också kan sy lite ovanligare plagg. För Al-Magasees var det inte svårt att sy dopdräkterna. Tack vare sin långa erfarenhet finns det nästan inget som han inte kan sy.

Däremot kräver vissa plagg mer tid och tålamod än andra plagg gör och eftersom Al-Magasees trivs bäst med varierande arbetsuppgifter vill han inte lägga en hel arbetsdag på att sy bara på en möbel eller ett klädesplagg. Till en av de lite ovanligare sakerna som Fareed Al-Magasees sytt hör en kaftan som han sydde till kyrkan.

– Det är roligt att sy. Att sy kaftanen tog länge, jag var tvungen att sy mycket för hand och dessutom var det många olika lager av tyg som krävde en hel del arbete, säger Al-Magasees.

 

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media.