|

Rederierna och Visit Finland föreslår modell för att göra resande möjligt igen

Rederierna i Finland och Visit Finland föreslår en modell för att lätta på reserestriktionerna i närregionen. Zoom
Foto: Arkiv/Mikael Nybacka

Rederierna i Finland och Visit Finland föreslår en modell för att lätta på reserestriktionerna i närregionen.

Med krav på negativa coronatest eller vaccinationsintyg vill rederierna öppna upp för resande i närregionen igen utan restriktioner.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I ett gemensamt pressmeddelande presenterar Rederierna i Finland och Visit Finland en modell som de anser skulle göra det möjligt att lyfta rådande reserestriktioner på ett säkert sätt. Syftet är att få igång närturismen inom Schengenområdet igen efter coronapandemin.

Man betonar speciellt att det är nödvändigt att återställa passagerartrafiken mellan Finland och Sverige, Estland och Tyskland under sommaren 2021 om rederierna ska återhämta sig. 


Modellen som föreslås går ut på att rederierna förutsätter negativt coronatestresultat, vaccinationsintyg eller intyg över att man haft covid-19 av passagerarna vid ombordstigning. Det här skulle kontrolleras med stickprov. 

Vidare skulle myndigheterna inte kräva en hälsokontroll av personer som kan uppvisa något av ovannämnda intyg när de anländer till Finland och de skulle inte behöva sitta i  karantän. Den allmänna rekommendationen om frivillig karantän vill man slopa för den här kategorin resenärer. 

Annons

Rederierna och Visit Finland förelår att myndigheterna utför stickprov vid landstigning för att kontrollera att alla som uppger sig ha intyg verkligen har det. Passagerare som saknar intyg skulle styras till hälsogranskningar och coronatest. Man anser att varken intyg eller test ska krävas av passagerare som inte går i land utomlands eller som vistas högst åtta timmar i land. 

De här riktlinjerna vill man ska gälla all närturism oberoende av syftet med resan. Man vill också se en förbättrad tillgänglighet på snabbtest i Finland.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Snart har Harry lagat sin sista ugnsströmming – har sålt restaurangen Två kupoler i Vasa: "Känns vemodigt"

Harry Wolff på Två kupoler i Hartmanshuset.
Foto: Anders Strandén

Harry Wolff på Två kupoler i Hartmanshuset.

Vasarestaurangen Två kupoler är såld. Många kommer att minnas ugnsströmmingen som fanns som förrätt till lunchen. Andra kommer ihåg leverbiffarna.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan