|

EU förbereder stämning mot Astra Zeneca

Astra Zeneca och dess vd Pascal Soriot har haft fått tuff kritik från EU på grund av bolagets problem med att leverera sitt covid-19-vaccin. Nu riskerar bolaget att stämmas av EU-kommissionen. Arkivbild. Zoom
Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Astra Zeneca och dess vd Pascal Soriot har haft fått tuff kritik från EU på grund av bolagets problem med att leverera sitt covid-19-vaccin. Nu riskerar bolaget att stämmas av EU-kommissionen. Arkivbild.

Ilskan över Astra Zenecas leveransproblem till EU är på väg att bli juridisk.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Åtminstone förbereder EU-kommissionen sig för att stämma det svensk-brittiska bolaget, uppger diplomater i Bryssel för nyhetssajten Politico Europe.

Irlands hälsominister Stephen Donnelly bekräftar uppgifterna.

– Ett rättsprocess har initierats av kommissionen och tidigare den här veckan så lät jag ansluta Irland som en av parterna, säger Donnelly i det irländska parlamentet enligt nyhetsbyrån Reuters.

Frågan ska ha lyfts på ett möte med medlemsländernas EU-ambassadörer i onsdags och fått stöd från en majoritet av deltagarna. Enligt Donnelly handlar processen om Astra Zenecas "fullständiga misslyckande med att uppfylla leveranser och kontrakt för april, maj och juni".

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Oron inför OS: Förlängt nödläge väntas i Tokyo

Japan förväntas förlänga nödläget i flera stora städer.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Japan förväntas förlänga nödläget i flera stora städer.

Med mindre än tre månader kvar till OS har Japan fortfarande inte fått kontroll på smittspridningen av covid-19.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan