|

Regimkritikern Navalnyj avbryter hungerstrejk

Anhängare kräver att Aleksej Navalnyj släpps. Zoom
Foto: Oded Balilty/AP/TT

Anhängare kräver att Aleksej Navalnyj släpps.

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj avbryter sin hungerstrejk i ett ryskt fängelse. På sociala medier tackar han sina anhängare för allt stöd.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Aleksej Navalnyj berättar om beslutet på sitt Instagramkonto:

"Läkare som jag fullständigt litar på lade fram ett uttalande i går om att vi uppnått tillräckligt, så att jag nu kan avsluta min hungerstrejk. Och, det kan jag ärligt säga, deras ord om att 'det snart inte kommer att finnas någon att vårda' tycker jag att det finns anledning att lyssna till".

Aleksej Navalnyj

  • Aleksej Navalnyj (född 1976) har varit Rysslands mest framträdande oppositionspolitiker på senare år. Efter att från början mest ha varit känd som antikorruptionsaktivist har han allt mer framstått som den främsta oppositionsledaren mot president Vladimir Putins styre.
  • Navalnyj har gripits och dömts upprepade gånger och förbjudits från att kandidera i allmänna val. I stället driver han en rörelse som har haft en strategi om så kallade smarta röster. Den syftar till att samla oppositionellt sinnade väljare bakom de kandidater i olika val som har störst möjlighet att konkurrera med maktpartiet Enade Ryssland.
  • Han är utbildad jurist och sedan 2000 gift med Julia Navalnaja. De har två barn, födda 2001 och 2008.
  • I augusti 2020 blev Navalnyj akut sjuk under en flygtur från Tomsk i Sibirien. Efter att länge ha vårdats på sjukhus i Tyskland, där det konstaterades att han förgiftats av nervgiftet novitjok, återvände han till Ryssland den 17 januari 2021. Han greps direkt på flygplatsen och dömdes därefter till fängelse.
 
Aleksej Navalnyj vid rättegången mot honom i Moskva.
Foto: Rättegångsbild via AP/TT

Aleksej Navalnyj vid rättegången mot honom i Moskva.Läkare har tidigare varnat för att Navalnyjs hälsotillstånd har försämrats kraftigt. Även FN-experter har konstaterat att läget för Navalnyj varit svårt, inte minst medicinskt.
Annons


Fängelsedomen mot Aleksej Navalnyj, och hans belägenhet i fängelset har väckt starka protester i Ryssland och i omvärlden. Ryska myndigheter har svarat med att frihetsberöva tusentals som demonstrerat för Navalnyjs frigivning.

Navalnyj dömdes tidigare i år till två års fängelse. Han sitter inspärrad i fängelset IK-2 utanför Moskva.


Han har hungerstrejkat sedan den 31 mars, och efter två veckor kunde läkare konstatera att hans tillstånd försämrats, och att han riskerade att drabbas av hjärtstillestånd.

– Kravet som var förknippat med hungerstrejken var att han skulle få träffa sin läkare. Nu har han visserligen inte fått träffa sin egen läkare, men ändå civila läkare, och blivit flyttad till ett civilt sjukhus, säger Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Vad har han uppnått med sin hungerstrejk?

– Navalnyj skulle väldigt länge tigas ihjäl från Kremls sida, eftersom det politiska system Putin har etablerat bygger på att det inte ska finnas några trovärdiga alternativ, säger Vendil Pallin.

– Jag såg en opinionsmätning från 2013, där 30 procent över huvud taget visste vem Navalnyj var. I den senaste jag såg var det över 60 procent, och nu är det säkert ännu fler. Därmed inte sagt att han är populär, men han finns i människors medvetande.

Regimkritikern hälsar själv sina anhängare i slutet av sitt meddelande.

"Och ännu en gång: det här är helt tack vare er - goda, omtänksamma människor över hela världen. Jag tackar er. Jag kommer inte att svika er".

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan

Läs VBL digitalt i fyra månader för 49 €

Normalpris 79,60 €

Hämta erbjudande