|

Pohjola-Nordens styrelse: Det finns orsak att säga upp generalsekreterare Michael Oksanen

Föreningen Pohjola-Nordens huvudsakliga syfte är att främja nordiskt samarbete och göra Norden känt i Finland. Zoom
Foto: Shutterstock/SPT

Föreningen Pohjola-Nordens huvudsakliga syfte är att främja nordiskt samarbete och göra Norden känt i Finland.

Föreningen Pohjola-Nordens förbundsstyrelse meddelar att man förbereder en rekrytering av en ny generalsekreterare.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Föreningen Pohjola-Nordens förbundsstyrelse har beslutat att det finns förutsättningar att häva generalsekreterare Michael Oksanens tjänsteförhållande. Hufvudstadsbladet har under våren rapporterat om misstänkta oegentligheter i Oksanens verksamhet som generalsekreterare för Pohjola-Norden.

HBL har bland annat rapporterat att Oksanen haft en tjänstebil utan lov och att han lyft för höga kilometerersättningar. Efter HBL:s rapportering om ämnet beslöt Pohjola-Nordens styrelse att låta göra en specialrevision om hur föreningens ekonomi skötts under Oksanen.

Slutsatserna från specialrevisionen presenterades på Pohjola-Nordens styrelsemöte på fredagen, rapporterar HBL. Förbundsstyrelsen har beslutat att ge Oksanen möjlighet att bli hörd i ärendet. Styrelsen meddelar dock också att man fatta beslut om att vidta åtgärder för att rekrytera en ny generalsekreterare.

Vidare fattade förbundsstyrelsen beslut om att utreda hur stora ekonomiska skador Pohjola-Norden råkat ut för och om det finns fog för kompensationskrav. Dessutom kommer Pohjola-Nordens interna praxis och kontrollförfarande samt dess ekonomiska stadgar att förnyas.

Föreningen Pohjola-Norden grundades år 1924. Dess huvudsakliga syfte är att främja nordiskt samarbete och göra Norden känt i Finland.

Pohjola-Nordens verksamhet finansieras till stor del av staten, stiftelser och fonder.

Michael Oksanen skulle ställa upp som Svenska folkpartiets kandidat i kommunalvalet i Kimitoön men avsade sig sin kandidatur efter att oklarheterna i hans agerande kom fram.

Mest läst senaste veckan