|

UNG 2021: Alexandras rötter bidrog till valet av inspelningsplats för "Projekt S" – "Roligt att se så många teaterintresserade"

Karaktären "Mehdi", som spelas av Alexandra Mangs, försöker passa in i samhället med en annan nationalitet. Här spelar hon mot skådespelaren Tinja Sabel. Zoom
Foto: Wilma Lassfolk

Karaktären "Mehdi", som spelas av Alexandra Mangs, försöker passa in i samhället med en annan nationalitet. Här spelar hon mot skådespelaren Tinja Sabel.

Tystnad, tagning! Nu har Unga Scenkompaniet intagit Sydösterbotten med filmkameran i högsta hugg. Nu ska succépjäsen "Projekt S" bli till film.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Unga Scenkompaniet från Vasa har intagit korridorerna i Närpes gymnasium på torsdag eftermiddag med filmkameror och mikrofoner.

Repetitionerna inför den första tagningen avlöser varandra i aulan. Samtidigt finslipar teknikerna sina respektive områden – för när det gäller behöver allt klaffa.

– Det svåraste har inte varit att göra pjäsen till en filmversion, utan att få allt runtomkring att fungera, säger Alexandra Mangs som är en av skådespelarna och manusförfattarna.

Inför tagning behöver allt vara perfekt. Tommy Björklund fixar mikrofonen som sitter på Alexandra Mangs.
Foto: Wilma Lassfolk

Inför tagning behöver allt vara perfekt. Tommy Björklund fixar mikrofonen som sitter på Alexandra Mangs.


Annons
Mangs är uppvuxen i Sydösterbotten, närmare bestämt Kaskö vars sportplan står som värd för inspelningen några dagar. Och det är just hennes rötter som har tagit Unga Scenkompaniet till de södra delarna av Österbotten.

– Mina bakgrund spelade en viss roll när vi valde platsen. Dessutom har vi fått bidrag av lokala sponsorer, säger hon.

I huvudsak kommer inspelningarna att ske på olika platser i Närpes och Kaskö under helgens lopp. De ska även ut och åka buss eftersom vissa scener äger rum i en skolbussmiljö. 

Annika Åman och Audun Nedrelid övervakar i monitorn att allt ser bra ut genom kameran.
Foto: Wilma Lassfolk

Annika Åman och Audun Nedrelid övervakar i monitorn att allt ser bra ut genom kameran.Pjäsen som spelas in under de kommande dagarna är Unga Scenkompaniets succépjäs från 2017, "Projekt S". På grund av coronapandemin har man inte haft möjligheten att åka runt i skolor och framföra pjäsen, berättar manusförfattaren och regissören Annika Åman.

– Pjäsen handlar främst om ungas skuld och skam, vilket fortfarande är aktuella teman och därför ville vi återuppta projektet. Därför var det synd att vi inte kunde besöka skolorna där målgruppen finns, säger Åman.

Men hon lyfter samtidigt fram att även vuxna har nytta av att ta del av filmen som vara färdig i september.

– Om man jobbar med ungdomar kan man säkert lära sig någonting av filmen. Materialet är väldigt pedagogiskt och kan även användas i undervisningssyfte eller om man vill se filmen hemma med sina föräldrar.

Spänningen stiger inför första tagningen. Regissören Annika Åman övervakar att allt är på sin plats.
Foto: Wilma Lassfolk

Spänningen stiger inför första tagningen. Regissören Annika Åman övervakar att allt är på sin plats.


Ett ständigt arbete pågår bakom kulisserna för att få till den perfekta tagningen. Från vänster skådespelaren Conny Kulla, ljudsättare och kameraassistenten Erik Åhman, regissören Annika Åman och fotografen och klipparen Audun Nedrelid.
Foto: Wilma Lassfolk

Ett ständigt arbete pågår bakom kulisserna för att få till den perfekta tagningen. Från vänster skådespelaren Conny Kulla, ljudsättare och kameraassistenten Erik Åhman, regissören Annika Åman och fotografen och klipparen Audun Nedrelid.Pjäsen delas in i olika kapitel som alla handlar om olika personer som berör olika teman. Filmversionen av pjäsen kommer att beröra hälften av alla temakapitel som ursprungspjäsen är uppbyggd på.

Lite längre in under inspelningsdagarna kommer fler personer att ansluta till inspelningen. I maj efterlyste Unga Scenkompaniet unga statister. Och visst fick man napp.

– Om allt går som tänkt så ansluter 16 unga skådespelare sig till helgens inspelningar. Det roligt att se att det finns så många teaterintresserade människor i Österbotten, säger Annika Åman.

När filmatiseringen blir klar i höst kommer den att publiceras på HSS Medias plattformar: Vasabladet, Sydin och Österbottens Tidning.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan