I mitten av juni bad vi läsare skicka in frågor om pengar till Matilda Hassel som är projektledare för Marthaförbundets satsning "En euro i taget". Den här veckan publicerar vi ett svar per dag, i fyra skilda artiklar. 


FRÅGA:


"Jag har funderat mycket på pengar och ekonomi på senaste tiden. Jag planerar att studera i Vasa till hösten och vill därför gärna flytta till en lägenhet i stan. Min fråga lyder: Hur ska jag planera min ekonomi inför studentlivet?

Jag har en del sparade pengar men vill också få tips på hur jag ska tänka när jag flyttar hemifrån. Vad är det mest effektiva sättet att spara med en liten inkomst och hur kan jag få pengar över till ett roligt studentliv?"


MATILDA SVARAR:

"Planering och åter planering. Och vilja.

Börja med att fundera på vilken hyra du har råd med. Vilka är dina inkomster? Du kan få studiestöd och bostadsbidrag från Folkpensionsanstalten (FPA), men har du något mer?

Vad är viktigt för dig i lägenheten? Vi värderar olika saker, men allt har ett pris. Gör en lista på vad som är viktigt för dig. Kom ihåg att du oftast måste betala en garantihyra, alltså en pant för att få bo i en hyreslägenhet. Ofta rör det sig om en till tre månaders hyra och det är mycket att betala på en gång. Tänk också på att du ska kunna bo i lägenheten en längre tid, gärna hela studietiden. Att flytta kostar nämligen extra. 

Skriv sedan upp vad du behöver köpa innan du flyttar. Mycket kan köpas senare, men till exempel handdukar, säng och köksredskap behöver du direkt. Planera din budget, alltså hur mycket du kan spendera totalt. Alla dina besparingar ska inte gå åt till det här – dem kommer du behöva senare.

"Om kafébesök eller utemiddagar är viktigt för ditt välbefinnande så ska det finnas med i din budget."

Matilda Hassel

Marthaförbundet

 

Plundra föräldrarnas skåp


Att tillsammans med föräldrarna rensa i deras kök brukar också vara omtyckt. De slipper sådant de inte behöver samtidigt som det sparar på dina pengar. Och mormors gamla gjutjärnspanna är mycket bättre än en ny i teflon. Har du födelsedag snart är det alltid bra att önska sig något konkret, som ett bidrag till en kaffekokare.  

Du ska också undvika att köpa på avbetalning eller med kreditkort. Det innebär höga räntor så det är bättre att du sparar ihop summan och köper saken senare.  

Allt börjar med 1 euro – och ett plus ett kommer alltid att vara två.


Öppna ett separat konto

Ett praktiskt tips för att budgetera när du studerar är att öppna ett nytt brukskonto som du inte har kopplat till ett bankkort. Styr in dina FPA-stöd dit och låt hyran betalas därifrån direkt. Då vet du att hyran betalas varje månad. Om det är möjligt är det bra att spara lite varje månad så du bygger upp en buffert. När du inte får stöd på sommaren, eller om något krånglar till sig med FPA, står du inte helt utan pengar utan har en liten summa sparad.  

Gör en budget på ett sätt som passar dig. På Marthaförbundets hemsida hittar du både Excel- och pappersbudget, men det finns också appar och nätbudgetar. En budget är inte till för att begränsa, utan för att fokusera pengarna på det du anser är viktigt. 


Spara pengar i vardagen – Matildas tips

  • Avsluta onödiga prenumerationer som går automatiskt från ditt kort. Fokusera på de du verkligen vill ha eller behöver.

  • Laga mat själv, veckohandla och planera så köper du inget onödigt i matväg.
  • Om du behöver bil i Vasa finns det gott om gratisparkering. Om inte: ta cykeln och spara på miljön.
  • Skollunchen är billig och många skolor har börjat sälja hämtmat efter lunchen = middagen fixad.
  • Köp inredning när du flyttat in och bara sådant du verkligen vill ha. Man är ofta missnöjd om man köper "något ditåt" och då köper man nytt.
  • Konkurrensutsätt dina avtal. El, internet och telefon, försäkringar och så vidare. Se vilka som erbjuder det du vill ha till ett pris du är beredd att betala. Billigast är inte alltid bäst. Du väljer vad som är viktigt och vilken service du vill betala för.
  • Använd studentrabatter när du kan, till exempel i matbutiken, på nätet, när du tecknar avtal. Om du inte har ditt studentkort än kan du uppdatera avtalen när du fått det. Se bara till att du har möjlighet att göra det innan du tecknar avtal. Tänk på att tidsbundna avtal ofta är svåra att uppdatera.
  • Marthaförbundet ordnar gratis föreläsningar via Teams om att flytta hemifrån och bygga upp en hållbar vardag. Anmäl dig på martha.fi/evenemang så får du länken.

 
Med lite planering och vilja går det att både spara pengar och leva studentliv, säger Matilda Hassel.


Sätt upp flera sparmål

Fundera också på nöjen och sådant som du upplever är viktigt för dig. Om kafébesök eller utemiddagar är viktigt för ditt välbefinnande så ska det finnas med. Det gäller även träning, kurser och fortbildning. När du gör budgeten, planera sparande också.

Om du vill placera kan du börja med en fond med en låg risk, och sätta dit 15–20 euro i månaden till en början. Annars fungerar även ett bostadssparkonto (BSP-konto) där man sparar specifikt för sin första bostad, eller ett vanligt sparkonto om du inte vill ta risker.

Du kan ha flera sparmål men viktigaste är att du har en säkerhetsbuffert. En säkerhetsbuffert är sparade pengar på ett separat konto, som används för utgifter du inte har räknat med. Vi har alla oförutsägbara kostnader i livet. Genom att spara ihop för dem på ett separat konto behöver du inte oroa dig när något dyker upp. Säkerhetsbufferten är ett konto som du kommer åt vid behov, men ta inte pengar därifrån i onödan. Sätt i gång automatiska kontoöverföringar samma dag som du får in pengar så garanterar du att du sparar varje månad. 


Studielån – det bästa lånet du kan få

Som studerande har du även möjlighet att ta studielån. Kort förklarat är studielånet det bästa lånet du kommer få under din livstid. I dagsläget får du studielånskompensation om du blir klar med studierna i tid. Det betyder att du betalar tillbaka en mindre summa än du tagit i lån.

Studielånet är ändå alltid ett lån. Också det ska betalas tillbaka. Men om du sparar pengarna smart och inte använder upp allt så har du mycket att vinna. Studielånet är klart bättre än alla andra mindre lån som du kan ta. Dessutom är studielånet en investering för din framtid. Det kan i bästa fall hjälpa dig orka studera och minskar på den ekonomiska stressen som många studeranden upplever."

LÄS OCKSÅ: "Att prata om pengar ska inte vara pinsamt" – Matilda vill hjälpa andra unga med pengafrågor


Artikeln är skriven inom projektet "Ung 2021" som fokuserar på ungas vardag och liv. Inom projektet ordnar vi också en skrivtävling som pågår till oktober.

Skrivtävlingen "Ung 2021"

  • Tävlingskategorier: Unga i åldern 13–16, 17–20 och 21–25. Kom ihåg att nämna vilken kategori du deltar i.
  • Tema: Att vara ung 2021.
  • Texttyp: Novell, dikt, essä, debattinlägg, låttext eller annat som är din grej.
  • Tävlingstid: 7 april–10 oktober.
  • Pris: Iphone 11. En vinnare per tävlingskategori plus en som lottas ut bland alla deltagare.
  • Bidrag och frågor skickas till: text@hssmedia.fi.
  • Arrangörer: Vasabladet, Österbottens Tidning, Syd-Österbotten (Sydin), Förlaget, SÖU, Skrivande skola/Svenska modersmålslärarföreningen i Finland, Centret för livslångt lärande, Läsambassadörerna och Unga Scenkompaniet.