|

Nu är Simons deckare klar för publicering – "Det har varit en väldigt rolig skrivprocess"

Simon Ventus är klar med manuset till sin deckare och har redan planerat en uppföljare. Zoom
Foto: Arkiv/Mikael Nybacka

Simon Ventus är klar med manuset till sin deckare och har redan planerat en uppföljare.

Vasabon Simon Ventus segrade i en deckartävling som författaren Christina Gustavson ordnade. Han är också den av pristagarna som blev först färdig med sitt manus.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Det hela började i fjol somras. Då utlyste den svenska deckarförfattaren Christina Gustavson en tävling. Den som vann skulle få möjligheten att skriva och ge ut en detektivroman tillsammans med Gustavson.

Intresset var stort. Det kom in över hundra bidrag från Sverige, Finland, Storbritannien och USA. 


Segraren avslöjades på julafton. Då visade det sig att skribenten kom från Vasa och hette Simon Ventus, till vardags försäljningschef på Wasa Teater.

– Simons bidrag lockar mig alldeles särskilt. Det utmanar läsaren genom att ifrågasätta gängse värderingar, och reflektera kring frågor som inte bara rör skuld utan även ansvar, sade Gustavson då.

Annons

Ganska snart under tävlingens gång bestämde sig Gustavson för att inte kora bara en vinnare utan flera. Detta därför att nivån på texterna var så hög. Ventus blev totalvinnaren, dessutom utsågs några andrapristagare. Bland dem fanns en österbottning till, Lenita Gullberg från Kvevlax.


Christina Gustavson har arbetat som rättspsykiater, specialistläkare och forskare. Hon har gett ut deckare, feelgood-romaner och fackböcker på olika förlag, bland annat sitt eget Joelsgården. Men att skriva en bok tillsammans med en medförfattare, det var något nytt för henne.

– Det har varit helt fantastiskt att samarbeta med Simon. En gammal tant med läkarbakgrund och en ung man som jobbar med försäljning på en teater. Vi är väldigt olika, men ändå så lika. Läsaren kommer inte att märka någon skillnad mellan de kapitel Simon skrivit och de jag står bakom, säger Gustavson.

Den svenska författaren Christina Gustavson har skrivit deckare tillsammans med österbttningarna Simon Ventus i Vasa och Lenita Gullberg i Kvevlax
Foto: Patrik Bergenstav

Den svenska författaren Christina Gustavson har skrivit deckare tillsammans med österbttningarna Simon Ventus i Vasa och Lenita Gullberg i Kvevlax
Hon upplever inte att hon behövt vara någon skrivlärare för Simon.

– Han är så otroligt duktig och kan stå på på egna ben som författare. Det enda jag påpekat är små detaljer, kommatering och sådant.

Också Simon Ventus tycker skrivprocessen varit rolig och spännande.

– När två hjärnor skapar tillsammans blir resultatet mer än ett plus ett. Det har varit intressant att se hur intrigen och karaktärerna utvecklats, säger han.


Ventus roman, med arbetstiteln "Den som offrar sig", utspelar sig i Vasa och Korsholm. Berättelsen inleds med att en person mördas i sitt hem. Marko Tapper och hans poliskolleger är först osäkra på om mördaren är någon närstående eller om brottet handlar om något helt annat.

När de får ytterligare ett mordfall på sitt utredningsbord börjar de ana vad det är frågan om.

– Det är en historia om hur farlig sanningen kan vara om den hamnar i fel händer, säger Ventus.

De här skriver deckare med Christina Gustavson

  • Simon Ventus i Vasa. Manuset är klart.
  • Lenita Gullberg i Kvevlax. Manuset är nästintill klart och behöver bara lite finslipning till. Lenita har skrivit en polisdeckare som utspelar sig i Vasa.
  • Jan Björkman och Nina Tegar från Sverige, David Arrowsmith från Storbritannien och Marc Librescu från USA. De arbetar fortfarande på sina manus.
 

Lenita Gullberg behöver bara finslipa sitt manus så är det klart.
Foto: Privat

Lenita Gullberg behöver bara finslipa sitt manus så är det klart.När Ventus och Gustavson började skriva var målet att manuset skulle vara klart inom det här året. Men det gick betydligt snabbare än så, för nu är texten klar.

– Simon vann inte bara tävlingen, han var också den första bland tävlingsdeltagarna att blir färdig med sitt manus, säger Gustavson.


Nästa steg är att ge ut boken. Både Gustavson och Ventus tycker det skulle vara naturligast att göra det på ett finlandssvenskt förlag eftersom böckerna utspelar sig i Österbotten med österbottniska karaktärer. Men här har inte alla pusselbitar fallit på plats än.

– Jag kunde ge ut deckaren på mitt eget förlag Joelsgården, men jag ser helst att den kommer på ett större förlag. Det är den värd, säger Gustavson.


Simon Ventus har planer för en fortsättning.

– Jag ser framför mig en tredelad deckarserie med utredaren Marko Tapper i huvudrollen. Upplägget för del två är redan klart.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan