Tidigt på måndagsmorgonen inleddes spårvagnstrafiken i Tammerfors. Trots att de första turerna kördes redan kring klockan 6 på morgonen var vagnarna välfyllda.

"På hållplatserna stod folk och väntade redan i god tid innan den första avgången. Det blev som väntat ändå ingen rusning och vi lyckades väl med att hålla avstånd", säger Tampereen Raitioties verkställande direktör Pekka Sirviö i ett pressmeddelande.

Redan på söndagen ordnades en nätbaserad tillställning där statsminister Sanna Marin (SDP) öppnade spårvagnstrafiken i den egna hemkommunen.

Tillställningen skulle egentligen ha ordnats fysiskt, men på grund av det försämrade coronaläget tvingades man ändra planerna. Tillställning lockade tusentals, och den följdes med från omkring 5 600 olika enheter runtom i landet.

Under tillställningen lanserades även namnen på spårvagnarna. Tammerfors spårvagnar döps enligt namnsdagarna i kalendern de dagar de anländer. Dessutom har publiken haft en möjlighet att rösta om namnet på 12 av vagnarna.

Namnen på vagnarna blir Lyyli, Valma, Saaga, Lempi, Iisakki, Visa, Helinä, Atro, Aava, Tellervo, Tuure, Kukka, Ritva, Ensio, Urho, Päiviö, Aliisa, Olga och Veera.