|

SE BILDER: 570 kryssande pensionärer njöt av samvaro – känner du igen någon i vimlet?

Ute på däck står Leif och Marice Nyman samt Jarl-Gunnar Perjus (längst fram) från Malax och njuter. De är glada att få se den nya färjan och äntligen få umgås och socialisera. Zoom
Foto: Alexandra Furu

Ute på däck står Leif och Marice Nyman samt Jarl-Gunnar Perjus (längst fram) från Malax och njuter. De är glada att få se den nya färjan och äntligen få umgås och socialisera.

Den nya färjan, socialt umgänge och bara att få sätta guldkant på en vanlig torsdag lockade pensionärer från hela Österbotten ut på Kvarken.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Ett sorl som inte nått ens öron på månader, år, möter en i pubdelen av Aurora Botnia. Hundratals pensionärer samsas vid borden. Stämningen är hög. De flesta sitter vid sina platser, det tar en stund att vänja sig vid det där man kunde förr: minglet. Att möta fler än den innersta kretsen, att se helt nya ansikten. 

Det är dags för äldre att nu ta sig ut igen, att våga umgås och våga uppleva. Det syns i talen som hålls av Svenska pensionärsförbundets (SPF) ombudsman Patrick Ragnäs och förbundsordförande Ole Norrback. Norrback konstaterar att det finns ett uppdämt behov av sociala träffar. 

– Vi ska inte skrämmas av coronaepidemin mera. Nu ska vi ha verksamhet igen, säger Norrback.

Det är dags för verksamheten att köra igång igen, framhöll talarna i programdelen.
Foto: Alexandra Furu

Det är dags för verksamheten att köra igång igen, framhöll talarna i programdelen.


Annons
Och de österbottniska pensionärerna som i dag kryssar över Kvarken verkar dela hans uppfattning. Förbundet hade räknat med ett par hundra deltagare, men de blev närmare 600 personer. 

– Det som lockar mest är att man nu äntligen får komma ut och börja träffas. Många var också intresserade av den nya färjan. En viktig faktor är att alla är dubbelvaccinerade, så de kan känna sig ganska trygga, säger ombudsman Ragnäs. 

Att motverka ensamhet är något av det viktigaste för förbundet.  

– Det här är startskottet för det nya normala. 

Stig Enlund och Harry Berg var nyfikna på Aurora Botnia och kände att det var allt för länge sedan de fick umgås med folk på det här sättet. Därför ville de med på kryssningen.
Foto: Alexandra Furu

Stig Enlund och Harry Berg var nyfikna på Aurora Botnia och kände att det var allt för länge sedan de fick umgås med folk på det här sättet. Därför ville de med på kryssningen.Pörtomborna Stig Enlund och Harry Berg var inte sena att haka på när de fick höra om kryssningen. Båda två har levt ganska isolerade tills nu. 

–Det är skönt att det öppnar upp igen i sakta mak, säger Enlund och får medhåll av Berg som tycker att resan var värd att göra. 

– Båten är fin och så träffar man ju nytt folk. 

Solveig Salpakoski från Vasa och Barbro Ohlis från Vörå har känt varandra i tio år. De träffades genom resandet när de blev introducerade för varandra av en resebyrå, och delade rum.
Foto: Alexandra Furu

Solveig Salpakoski från Vasa och Barbro Ohlis från Vörå har känt varandra i tio år. De träffades genom resandet när de blev introducerade för varandra av en resebyrå, och delade rum.På en bänk sitter väninnorna Solveig Salpakoski från Vasa och Barbro Ohlis från Vörå. De har varit aktiva deltagare i pensionärsföreningarnas resor och utfärder som nu legat på is. Dessutom har de båda frilansat och jobbat lite tills för 1,5 år sedan – då de som 70-plussare blev ombedda att stanna hemma. 

– Jag har haft "leidon" av att det är så små grupper man kan träffas i. De här större sociala kontakterna har varit på is. Allt arbete, även frivilligarbete sattes på is, det blev så tomt, säger Salpakoski. 

SPF har ordnat kryssningar förut med 200-300 deltagare och gissade på ungefär så stort deltagarantal. Men redan när Korsholms pensionärsföreningar hade anmält sitt intresse till kryssningen var deltagarantalet uppe i nästan 100.
Foto: Alexandra Furu

SPF har ordnat kryssningar förut med 200-300 deltagare och gissade på ungefär så stort deltagarantal. Men redan när Korsholms pensionärsföreningar hade anmält sitt intresse till kryssningen var deltagarantalet uppe i nästan 100.De är inte sena att hoppa på när det ordnas program. Själva har de träffats för tio år sedan genom resandet då båda två undrade om det fanns delade rum för kvinnor och arrangörerna satte dem i kontakt med varandra.

– Vi är tacksamma för pensionärsföreningen och att de talar om att nu, nu börjar det ordnas och hända saker, säger Ohlis. 

– Det är ett fint sätt att njuta av en torsdag, säger Salpakoski.

Redan till frukosten njuter pensionärerna av livemusik.
Foto: Alexandra Furu

Redan till frukosten njuter pensionärerna av livemusik.Ute på däck står Leif och Marice Nyman samt Jarl-Gunnar Perjus från Malax. De berättar att kring 40 Malaxpensionärer är med på kryssningen. 

– Vi var nyfikna på färjan, säger Leif. 

– Vi har suttit inne så länge så det var dags att komma och lufta oss, säger Marice. 

De konstaterar att det börjar vara dags. 

– Vi har ju varit fullt vaccinerade i tre månader, säger Leif och konstaterar att han tycker det är lite dåligt att äldre som suttit isolerade kan börja umgås igen först månader efter att de fått båda sprutorna. 

Den nya färjan ger de gott betyg. Den var totalt värd att släcka nyfikenheten för. 

I korridoren möts gamla och nya bekantskaper. En grupp som består till största del av Kronobybor står i glatt samspråk. 

– Heter du också Katarina? utbrister den ene i ett skratt då den andra presenterar sig. 

Katarina Härmälä från Nykarleby samt Kronobyborna Katarina Björkfors, Bjarne och Ullamay Holmlund och Hans-Erik Lindgren njuter av kryssningen.
Foto: Alexandra Furu

Katarina Härmälä från Nykarleby samt Kronobyborna Katarina Björkfors, Bjarne och Ullamay Holmlund och Hans-Erik Lindgren njuter av kryssningen.Katarina Härmälä från Nykarleby samt Kronobyborna Katarina Björkfors, Bjarne och Ullamay Holmlund och Hans-Erik Lindgren skrattar åt att de håller på med de en släktutredning. Dessutom har hela gruppen gemensamma bekanta. Men, det var inte släktutredning som lockade dem hit. 

– Jag är här för att se Aurora Botnia, och för sällskapet, säger Härmälä och får medhåll av de andra – utom av Bjarne Holmlund. 

– Jag är här för husfridens skull, säger han skämtsamt.

Men Ullamay Holmlund sticker inte under stolen med att hon nog var den dragande kraften bakom parets beslut att anmäla sig till kryssningen. 

Umgänge, nya färjan, eller skärgårdsbordet. Gruppen kan inte välja vad de uppskattar mest. Det framkommer tydligt när de får frågan och unisont svarar: 

– Allt! 

– Att ha ledigt från vardagen är kanske skönast, säger Katarina Björkfors och får nickningar  till medhåll. 

Glädjen i dansen var påtaglig.
Foto: Alexandra Furu

Glädjen i dansen var påtaglig.Den sista delen av programmet erbjuder något nästan världsomvälvande inte bara för öronen, utan för hela kroppen. När minglet flyter på igen är det nämligen dags för dans. Till toner av Trio Janne Enholm dansar både Aurora Botnia och österbottniska pensionärer i hamn igen. 

Under färden fick färjan beröm för sin snabbhet. Men vid landgången hörs röster konstatera: 

– Den här dagen var över lite för snabbt. 

Brita Videland från Smedsby och Karin Westergård-Hjerpe, Karin Forsman från Vistan och Inger Snygg från Söderudden.
Foto: Alexandra Furu

Brita Videland från Smedsby och Karin Westergård-Hjerpe, Karin Forsman från Vistan och Inger Snygg från Söderudden.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan