|

VIDEO: Se Närpes drillflickor öva på sin nya koreografi

Jenna Böling och Ellen Nygård är 15 år och bor i Närpes. Det roligaste med att drilla är att få uppträda och åka på resor, säger de. Zoom
Foto: Sara Storbäck

Jenna Böling och Ellen Nygård är 15 år och bor i Närpes. Det roligaste med att drilla är att få uppträda och åka på resor, säger de.

Att drilla är att dansa och samtidigt göra rörelser med en drillpinne. Så beskriver Jenna Böling sin hobby. Närpes drillflickor var Finlands första drillgrupp för över femtio år sedan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I gymnastiksalen vid Närpes gymnasium har sju flickor samlats. De bär likadana tröjor och leggings med texten "Drillflicka" tryckt på högra benet. De är med i Närpes drillflickor och mitt uppe i veckans träning.

Kom ihåg att räkna takten noggrant nu, säger ledaren Erika Vesterlund och sätter på musiken. 

Ellen Nygård och Jenna Böling går i årskurs 9 i Närpes högstadieskola. De började med drill då de gick i årskurs 4. 

– Att drilla är som att dansa. Skillnaden är att vi har en drillpinne som vi gör rörelser och tricks med, säger Jenna Böling. 

Annons
Här kan du se drillflickorna öva på en ny koreografi. Video: Sara Storbäck.

 

Drillflickorna är en del av Närpes skolmusikkår och uppträder ofta tillsammans med kårens orkestrar. Det roligaste med att drilla är att få lära sig nya danser, uppträda och åka på resor, anser Ellen och Jenna.

– Vi har uppträtt på Åland, i Umeå och Piteå. Vi har också haft en konsert i Åminne folkpark och uppträtt i skolor, säger Ellen.

Närpes skolmusikkår brukar ordna stora shower med gästartister från både Finland och Sverige där drillflickorna står för koreografin. 

– 2018 ordnades en show med filmmusik som tema. Där drillade vi bland annat till låtar från Mamma Mia och Flashdance. Det var en rolig och mäktig upplevelse, säger Ellen.

 

Tillsammans med skolmusikkåren brukar drillflickorna också marschera genom Närpes centrum på första maj.  

– Om man marscherar och gör en koreografi med drillpinnen samtidigt kan det vara ganska svårt att hålla reda på allt och gå i takt, säger Jenna.

Närpes skolmusikkår

 • Skolmusikkåren grundades 1958.
 • Föreningen har cirka 150 aktiva medlemmar fördelade på två (vartannat år tre) orkestrar och fyra drillgrupper.
 • Drillflickorna grundades 1968.
 • Repertoaren består bland annat av pop, rock, symfonisk musik och jazz.
 • Källa: Närpes skolmusikkårs hemisda nsk.fi och blasmusik.fi
 

Musiken som flickorna drillar till är av olika genrer. 

– Det kan vara både äldre och nya låtar. Det är alltid roligt att få göra koreografi till en låt man känner igen, säger Ellen.

Under pandemin har flickorna ibland behövt träna på distans. 

– Då fick vi i uppgift att göra egna danser och spela in dem, säger Ellen. 

Erika Vesterlund och Emma Backman är två av drilledarna i Närpes skolmusikkår. De har varit aktiva drillflickor.
Foto: Sara Storbäck

Erika Vesterlund och Emma Backman är två av drilledarna i Närpes skolmusikkår. De har varit aktiva drillflickor.I Närpes finns 46 aktiva drillflickor. De yngsta går på lågstadiet och de äldsta på gymnasiet. Drillflickorna är indelade i fyra grupper. Jennas och Ellens grupp leds av Erika Vesterlund och Emma Backman. 

– Drillflickorna i Närpes var länge de enda i Finland. Jag såg nyligen att Nykarleby gymnastikförening börjat med en drillgrupp, men man kan säga att traditionen började i Närpes, säger Erika.

Ellen Nygårds, Kinga Krzeszowiec, Emilia Wilson intar sina positioner för en koreografi.
Foto: Sara Storbäck

Ellen Nygårds, Kinga Krzeszowiec, Emilia Wilson intar sina positioner för en koreografi.Närpes drillflickor har funnits sedan 1968. Erika Vesterlund har varit drilledare sedan 2014, medan Emma Backman precis har börjat. Tidigare var båda aktiva drillflickor. 

– De flesta brukar sluta efter gymnasiet när de flyttar till en annan ort för att studera. Men jag ville absolut inte sluta. Drill är det roligaste jag vet. Inför det här läsåret behövdes en ny ledare och jag blev tillfrågad, säger Emma.

Drillflickorna tränar en gång i veckan. Här lär ledarna Erika Vesterlund och Emma Backman ut en ny koreografi. Drillgruppen består av Kinga Krzeszowiec, Anna Svedman, Emilia Wilson, Ellen Nygård, Marta Piliptsevich, Linnea Långell och Jenna Böling.
Foto: Sara Storbäck

Drillflickorna tränar en gång i veckan. Här lär ledarna Erika Vesterlund och Emma Backman ut en ny koreografi. Drillgruppen består av Kinga Krzeszowiec, Anna Svedman, Emilia Wilson, Ellen Nygård, Marta Piliptsevich, Linnea Långell och Jenna Böling.Drillflickorna tränar åtminstone en gång i veckan. Inför uppträdanden tränar de oftare. På träningarna lär de sig både koreografier och ny teknik. Emma Backman och Erika Vesterlund säger att vem som helst kan börja drilla.

– Det är ingen som sagt att man nödvändigtvis måste vara flicka. Hittills har det bara inte funnits något intresse bland pojkar. Det är synd. I USA och Norge är det vanligt att män håller på med drill, säger Emma Backman.

Här tränar Emilia Wilson teknik. I bakgrunden syns Ellen Nygård.
Foto: Sara Storbäck

Här tränar Emilia Wilson teknik. I bakgrunden syns Ellen Nygård.Erika Vesterlund arbetar som klasslärare i Närpes. Emma Backman studerar småbarnspedagogik vid Åbo Akademi i Vasa och pendlar mellan Närpes och Vasa. De skulle gärna föra sporten vidare till andra orter. 

– Vi har talat om att eventuellt ordna ett prova på-tillfälle i Vasa. Det skulle vara trevlig. Drill är en jätterolig sport, säger Emma Backman. 


Artikeln är skriven inom projektet "Ung 2021" som fokuserar på ungas vardag och liv. Inom projektet ordnar vi också en skrivtävling som pågår till oktober.

Skrivtävlingen "Ung 2021"

 • Tävlingskategorier: Unga i åldern 13–16, 17–20 och 21–25 år. Kom ihåg att nämna vilken kategori du deltar i.
 • Tema: Att vara ung 2021.
 • Texttyp: Novell, dikt, essä, debattinlägg, låttext eller annat som är din grej.
 • Tävlingstid: 7 april–10 oktober.
 • Pris: Iphone 11. En vinnare per tävlingskategori plus en som lottas ut bland alla deltagare.
 • Bidrag och frågor skickas till: text@hssmedia.fi.
 • Arrangörer: Vasabladet, Österbottens Tidning, Syd-Österbotten (Sydin), Förlaget, SÖU, Skrivande skola/Svenska modersmålslärarföreningen i Finland, Centret för livslångt lärande, Läsambassadörerna och Unga Scenkompaniet.
 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan