|

Extremt sällsynt svamp siktad efter paus på 120 år

Apeltaggingen har bara hittats på tre ställen i Sverige. Zoom
Foto: Dennis Nyström/TT

Apeltaggingen har bara hittats på tre ställen i Sverige.

Den mycket sällsynta apeltaggingen har hittats på Gotland – för första gången på nästan 120 år. "Helt otänkbart", säger Dennis Nyström som gjorde fyndet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Senast någon hittade en apeltagging på Gotland var 1902. Men i somras hände det alltså igen.

Det var den 19 augusti som Dennis Nyström, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen, passerade ett träd och såg något märkligt.

"Direkt i fält misstänkte jag att det kunde vara apeltagging, Sarcodontia crocea. En art som man sneglat på i litteraturen och läst om, men som känts helt otänkbart att återfinna", säger han i ett pressmeddelande.

Fyndet skickades till en expert på artgruppen och en vecka senare kom bekräftelsen – det var den extremt sällsynta apeltaggingen som bara hittats på tre ställen i Sverige.

Annons
"Arten är troligen förbisedd då den i Sverige endast är funnen på äldre äppelträd som ju oftast växer i privata villaträdgårdar, parkmiljöer och i ödetomter och kan därmed ha gått mykologer förbi", säger Dennis Nyström.

Apeltaggingen är rödlistad som akut hotad. Trots att Dennis Nyström tittat på trädet där den hittades hundratals gånger utan att se något spår av den, men i år dök den plötsligt upp.

"Den har troligen liksom många andra sällsynta och exklusiva svampar inväntat optimala förhållanden för att bilda fruktkroppar."

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan