Efter en ettårig paus är den välbesökta traditionen tillbaka i Vasa. Den är närmare hundra år gammal och har sällan stoppats. Endast kriget och coronaläget 2020 har lyckats rubba Kvinnornas julmässa. 

Året var 1926 då Vasa svenska kvinnoklubb ordnade sin första mässa. Dagen var självständighetsdagen och klubben var endast några år gammal.

– Det var dags för kvinnorna att börja ta mera plats i samhället, säger klubbens nuvarande ordförande Ramieza Mahdi. 

Före detta och nuvarande ordförande för Vasa svenska kvinnoklubb var givetvis på plats för klubbens nästan hundraåriga tradition; Kvinnornas julmässa. Från vänster: Berit Öhman och Ramieza Mahdi.

Under 2020 var det meningen att kvinnoklubben skulle fira hundraårsjubileum. Men liksom andra festligheter sade pandemin stop. Och så även för deras julmässa – vilken hör till klubbens mest betydelsefulla traditioner. 

– Det här är en nästan hundraårig tradition som betyder väldigt mycket kvinnoklubben. Det är bara kriget och coronan som lyckats stoppa julmässan, säger före detta ordförande Berit Öhman.

Men i år var de tillbaka vid Vamia på Krutkällarvägen! Där hade klubbens styrelse radat bord enligt rekommenderade avstånd, och klockan tio på självständighetsdagen öppnade de dörrarna för besökare. 

Så när en av Vasas mest välbesökta jultraditioner återvänder är Vasabladet givetvis på plats. Med kameran i högsta hugg frågade vi försäljare och besökare vad Kvinnornas julmässa betyder för deras julfirande. 

Det rådde en allmän mening om att mässan aldrig mera får lysa med sin frånvaro. Saknaden var betydande förra året, och nu får Vasa äntligen tillbaka sin traditionella julstart enligt många besökare. 

För även om Kvinnornas julmässan 2021 var av glesare art än tidigare år, så var stämningen densamma. "Nu är julen här" hördes det i vimlet. 

Vi låter bilderna tala:

Trots över 20 minusgrader parkerade bil efter bil utanför Vamia på Krutkällarvägen.

Vid ingången står Nina Stubb och säljer gatukonst från Mwansa. Hon representerar Mwembe r.f. – som för första gången deltar i Kvinnornas julmässa. Nina är även före detta suppleant vid Vasa svenska kvinnoklubb. – Klubben har stött vår förening som bland annat samlar in pengar för flickor i staden Mwansa nära Victoriasjön.

Flera generationer beundrade många olika former av hantverk vid Kvinnornas julmässa, som återvände under självständighetsdagen 2021 efter en

De som sökte mjuka julklappar fann många att välja mellan. Här stickar Inger Franzén bakom sina redan färdiga verk. – Jag har stickat, vävt, sytt och virkat till Kvinnornas julmässa i åtminstone tjugo år, säger Inger.

Passande till Kvinnornas julmässa har Vasa-Korsholm guider r.f. tryckt en kvinnokalender för att lyfta fram regionens kvinnor genom tiderna. Det här efter att de försökt döpa om Vasa brandgator enligt några av stadens kvinnor. – Åtminstone fick vi lyfta fram några av stadens betydande kvinnor i en kalender. Men det fanns så många tt vi blev tvungna att gallra kraftigt. Och för varje kvinna kunde vi ha skrivit hel bok, säger Eva Reinikainen och Barbro Nedermo.

Bo-Erik och Ann-Kristin Riippa var vid mässan för att rea bort sina handsydda verk. – Vi har hållit på i fyrtiotvå år nu så det börjar vara dags att runda av, säger Bo-Erik medan han visar upp ett av deras mera iögonfallande verk; en ryggsäck som värmer.

Vid Bo-Eriks och Ann-Kristin Riippas försäljningsplats tog försäljaren Tina Österholm en paus för lite egen shopping. – Det är första gången jag är på mässan för att sälja. Så nu får jag tjäna för att sedan slösa, säger Tina som är glad att återigen få vara på Kvinnornas julmässa.

Trots att både besökare och försäljare var färre än tidigare år så var det ändå bra med rörelse på Krutkällarvägen 2 under självständighetsdagen.

Även Vamias gymnastiksal fylldes till hälften av hantverk och köpiver.

Här är fyra kvinnor som alla besökt julmässan i tiotals år. Sammanlagt har de besökt Kvinnornas julmässa i sådär hundrasextio år. – Ända sedan jag var barn har jag kommit hit med mamma, säger Maria Håkans som står längst till vänster. – Jag har kommit hit ända sedan jag flyttade till hit, säger Loren Klockars. Marias mamma, Doris Byholm, och Lorens svärmor, Britta Klockars (till höger), har besökt Kvinnornas julmässa i fler år än så. – Vi kommer alltid hit, säger Doris och Britta.

Systrarna Lena Weijola och Inger Norrlund har sålt kransar vid Kvinnornas julmässa i fem eller sex år nu. Innan dess sålde de annat. I år har försäljningen gått lite långsammare än vanligt när besökarna är färre. – Vi brukar ha tomt bord innan dagen är slut, säger Lena

Vid Jyrkki Luomas, Otso Storms och Emmi Bölings bord såldes hembakade jullimpor och kaka. – Många köper limpor men det är också många som köper både och, säger Emmi.

Vasa svenska kvinnoklubbens ordförande Ramieza Mahdi var liksom besökarna otroligt glad för att de fick ordna den traditionella julmässan. – I Finland görs så otroligt fina hantverk, säger Ramieza.

Till Kvinnornas julmässa hör – förutom hantverk – även risgrynsgröt, jultårtor, glögg, kaffe och pepparkakor till. När mässan löd mot sitt slut fick Kati Pörtfors, Rian Wahdi, Ellen Stenroos, Tilda Ostberg och Eleonora Westberg avnjuta mässans godsaker efter att de hjälpt till med arrangemangen.


En riktigt god jul till er alla!