Regeringen har förlängt de existerande inreserestriktionerna till och med den 16 januari. Utöver detta skärps hälsosäkerhetsåtgärderna från och med nästa vecka.

Enligt beslutet krävs det från och med den 21 december både ett vaccinationsintyg och ett negativt covid-19-test som är under 48 timmar gammalt av resenärer som kommer från länder utanför EU och Schengenområdet och som har fullföljd vaccinering. Kravet gäller endast dem som är över 16.

Kravet gäller inte personer som är bosatta i Finland eller i något annat EU- eller Schengenland när de återvänder till bosättningslandet. Kravet tillämpas inte heller på personer som anländer till Finland på grund av tvingande familjeskäl.

Kravet att uppvisa de intyg som fastställs i lagen om smittsamma sjukdomar och regionförvaltningsverkens beslut om obligatoriska hälsokontroller gäller ändå alla resenärer.

Det går att resa fritt in i Finland från EU- och Schengenländerna utan några restriktioner på samma sätt som hittills, uppger Utrikesministeriet.