|

Tjocka husdjur blir allt vanligare

Ebba och hennes matte Ebba
Människornas övervikt smittar av sig på husdjuren. Våra fyrbenta vänner blir allt rundare om magarna.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Svansen slänger snabbt och taktfast från höger till vänster. Ebba, den nioåriga Cavalier king charles spanieln, är pigg och glad. Att hon tampats med viktproblem är inget som märks.

Det började efter att hon fått valpar. Hennes livmoder och äggstockar måste opereras bort. Hormonerna började spöka, hon gick snabbt upp i vikt.

– Som mest vägde hon 11,3 kilogram. Hon fortsatte att äta som hon gjort före operationen och belönades ofta med godis. Det blev för mycket gott, säger matte Brita Celvin i Vasa.

Tack vare en sträng diet och mycket motion har vikten minskat. Nu stannar vågen på ungefär nio kilogram, vilket är nära idealvikten. Men det gäller att vara sträng även i fortsättningen.

– Hon är hungrig hela tiden och skulle säkert kunna äta upp en hel säck med mat. Vi ger henne väldigt sällan godis. Hon äter så mycket som hon ska äta och inget mer.

– Men frukt och grönsaker, det tycker hon om. Speciellt gurka och morot. Alltid när jag skalar morötter brukar hon få äta skalet. Då frångår jag mina principer, säger Celvin.

Det är inte bara hunden Ebba som har problem med sin vikt. Tiina Anttila, stadsveterinär i Vasa, berättar att våra husdjur lägger allt mer hull på magen.

– Man ser överviktiga husdjur varje dag. Det är väldigt vanligt, säger Anttila.

Enligt Anttila beror övervikten främst på brist på motion och felaktiga kostvanor.

– Små hundraser som chihuahua har blivit allt vanligare. Vissa hundägare förstår inte hur lite mat de egentligen behöver. Och att ge hunden en liten smakbit då och då blir för mycket i längden.

Det är viktigt att hålla koll på sitt husdjurs vikt. Men att veta att ens fyrbenta vän är för rund om magen är inte alltid lätt.

– För på djurets revben med fingrarna. Kan du inte urskilja de enskilda benen och benens mellanrum kan djuret vara överviktigt, tipsar Anttila. En välbalanserad kost och motion är nyckeln till framgång. Specialfoder som innehåller färre kalorier kan hjälpa till att kontrollera vikten. Och hunden ska rastas oavsett väder och vind.

– Man måste precis som hos en själv vara sträng med djurens mat. Och om de inte rör sig så mycket, löper de risken att de bli överviktiga.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan