Upphäv beslutet om att godkänna delgeneralplanen för vindkraft i Juthskogen. Det här är budskapet i en 45 sidor lång överklagan som flera Malaxbor tillsammans lämnat in till Vasa förvaltningsdomstol.

Överklagan är undertecknad av tolv Malaxbor: Leif Hyöty, Patrik Silfver, Simon Byholm, Maria Eriksson, Ronny Eriksson, Harto Hattula, Carola Stenros, Fredrik Långkvist, Jessica Långkvist, Ulf Häggvik, Jari Niemelä och Jan-Erik Helenelund. De flesta har nämnt ett avstånd på 1,5–3,2 kilometer från sin hemadress till närmsta planerade vindkraftverk.

Så här placeras vindkraftverken enligt delgeneralplanen för Juthskogen.


De anser att beslutet strider mot Finlands grundlag. De skriver dessutom att både planen och beslutet uppkommit i felaktig ordning och strider mot kommunallagen.


När det gäller grundlagen handlar det om rätten till hemfrid och om Miljöförvaltningens anvisning "Modellering av buller från vindkraftverk" från 2014. I överklagan får den kritik för att ha stora brister och för att inte få fram de faktiska bullernivåerna.

Så här står det i överklagan: "...yrkar vi på att Vasa förvaltningsdomstol i sitt utslag på våra besvär även slår fast, att Miljöministeriets anvisning 2/2014 KRÄNKER både nationella grundläggande rättigheter och på EMRK, artiklarna 8 och 6, baserade mänskliga rättigheter...". EMRK står för Europeiska människorättskonventionen.

Överklagan pekar också på brister i kommunens planläggning. Bland annat anser man att kommunen är skyldig att utreda om det finns juridisk grund för att vindkrafttillverkarnas garantivärden behandlas som affärshemligheter. Bullermodelleringar görs på de här garantivärdena. Plankartan borde också vara mer detaljerad eftersom den är juridiskt bindande. I nuläget innehåller den endast maxvärden för vindkraftverkens höjd, men säger inget om effekt, rotordiameter eller bulleremission.

I överklagan nämns också fågel- och djurliv i området.

De som skrivit överklagan har beställt två egna sakkunnigutlåtanden om planläggningsområdet i Juthskogen. Det ena av diplomingenjören Hannu Nykänen och det andra av fysikern Vesa Viljanen. Enligt Viljanen skulle maxgränsen för vindkraftsbuller överskridas om delgeneralplanen förverkligas.

Vindkraft i Juthskogen

 

Behandlingstiden för liknande ärenden har varit 15–16 månader i genomsnitt hos Vasa förvaltningsdomstol. Gruppen Malaxbor vill att förvaltningsdomstolen förbjuder att fullmäktigebeslutet verkställs tills det finns ett beslut som vunnit laga kraft.

Det här är den andra överklagan mot fullmäktiges beslut att godkänna delgeneralplanen för vindkraft i Juthskogen. Malaxbon Bengt Björkells överklagan ligger också hos Vasa förvaltningsdomstol. Han vill att delgeneralplanen förkastas i sin helhet eller omarbetas. Motiveringen är markanvändning och säkerhet.