Först skjuter han ned några småträd som han skalar kvist för kvist. Sedan ryker några konservburkar som han slänger upp i luften. Lerduvor hör så klart också till rekvisitan, men i stället för att sikta noga och skjuta en i taget slänger han upp så många som fyra i luften och prickar dem alla innan de når marken.

Det behöver knappast nämnas att hans hagelgevär är halvautomatiskt och kan laddas med tio skott.

Är man skytteproffs, som Jocke Smålänning, kan man träffa en lerduva trots att man skjuter med bössan upp och ned ovanför huvudet.


"Det blir väldigt mycket skjutet. När jag sköt som mest kom jag upp i 85 000 till 100 000 skott per år."

Jocke Smålänning

Sveriges ende trickskytt

 

Jocke Smålänning (han heter faktiskt så) har hållit på med trickskytte på heltid sedan 1988 då han slutade med sin bilverkstad. Tiden räckte inte till för både och, och nu beskriver han det som att han får jobba med sitt fritidsintresse.

– Det blir väldigt mycket skjutet. När jag sköt som mest kom jag upp i 85 000 till 100 000 skott per år.

Visst går det att skjuta - och pricka - trots att man håller hagelbössan som en revolver.


Nu får ni gå och samla upp resterna så får vi sallad, skojar Jocke Smålänning som roar publiken med sin unika skytteshow.


Han är också jägare, och det är i den egenskapen han har bjudits in till Petalax, av Malaxnejdens jaktvårdsförening och Petalax skytteförening som fått lokala företag att sponsorera eventet.

– När jag jagade som mest sköt jag 90 klövvilt per år. Under åren har det också blivit 400 älgar och fem björnar.

Nej, det är ingen kockshow trots att rekvisitan kanske talar för det.


Men det går inte att leva på jakt och faktiskt inte heller på prickskytte, detta trots att Smålänning varit en av de främsta.

– Jag har 48 SM-guld och så har jag varit världsmästare två gånger. Fem gånger har jag varit Europamästare. Då har det alltså handlat om kulskytte. Jag är faktiskt lite bättre på det än på att skjuta hagel.

Efter showen får publiken bekanta sig med de oladdade vapnen. Här är det Elias Herlin som håller i


Det syns inte denna torsdag kväll, och publiken på hundra personer är hänförd över hans skickliga vapenhantering. Han hinner till exempel lyfta vapnet från bordet, ladda det och pricka en lerduva – efter att han slängt upp duvan. Och vem har ens tänkt tanken på att skjuta sönder en flygande hylsa som lämnat vapnet med nästa skott?

Dan Falk bjuds in för att granska golfbollens äkthet innan Jocke Smålänning börjar göra skjuttrick med den.


Som de flesta svenskar har Smålänning välsmort munläder, och han är riktigt skojig mellan skotten. Till exempel driver han om golfare i samband med att han skjuter på golfbollar. Och efter att han skjutit korken av en PET-flaska i luften visar han upp den:

– Det är så här de ska öppnas. Gängorna får inte gå sönder för då får man ingen pant.

Skottet har nyss gått av, liksom korken på PET-flaskan. Jocke Smålänning träffar med i princip varenda skott.


"Det är så här de ska öppnas. Gängorna får inte gå sönder för då får man ingen pant."

Jocke Smålänning

Sköt korken av en PET-flaska

 

För att visa sin skicklighet skjuter han sönder druvsockerpastiller som han delat i småbitar. Mer effektfullt blir det förstår när han skjuter sönder grillbriketter. Och i avslutningsnumret "gör han sallad" genom att panga på gurka, olika frukter och ett kålhuvud.

Hur har du blivit så bra?

– Dels är det medfödd talang, dels är jag ganska nördig och dels ligger det mycket träning bakom.

Jocke Smålänning är unik, han är Sveriges enda trickskytt. I Finland lär det inte finns en enda medan det finns några nere på kontinenten.

Jocke Smålänning (i mitten) har bjudits in av Janne Björklund som är verksamhetsledare för Malaxnejdens jaktvårdsförening. På bild även Dan Falk.


Hur länge har du tänkt hålla på?

– Mitt mål var att bli världens äldsta trickskytt och det är jag nu vid 66 års ålder. Nu är mitt mål att hålla på tills jag blir 70. Men jag lider av postcovid som jag drog på mig för två år sedan. Så jag uppträder inte lika mycket nuförtiden.

"Mitt mål var att bli världens äldsta trickskytt och det är jag nu vid 66 års ålder. Nu är mitt mål att hålla på tills jag blir 70."

Jocke Smålänning

 

En av Petalaxjägarna blev bekant med Smålänning när de båda bodde i Haninge. Nu är jägaren sjuk i cancer och tanken var att han skulle muntras upp lite av Smålännings show. Dessvärre kunde den sjuke jägaren inte komma till skjutbanan.

– Det var synd. Men vi var och hälsade på honom till hvc på torsdagen.

Efter showen höll Smålänning skjutskolning i ett par timmar, främst för de yngre jägarna men också för andra.