|

Hedbränning i Björköby

I dag pågår hedbränning på öarna vid Björkögrunden. Zoom
Foto: Forststyrelsen/Tuija Warén

I dag pågår hedbränning på öarna vid Björkögrunden.

I dag kommer lokala fårägare, Forststyrelsen, Björkö frivilliga brandkår och Björkö fornminnesförening att tillsammans restaurera igenvuxen hed i Björkögrundens skärgård.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Forststyrelsen uppmanar därför allmänheten som rör sig på området runt den holme som bränns att under tidpunkten för bränningen av säkerhetsskäl inte befinna sig närmare än 50 meter från ön. Målet med hedbränningen är att på ett traditionellt sätt sköta hedarna på holmarna Rågrevet, Kältgrund, Södra Nikersgrund och Krokbådan genom bränning och efterföljande fårbete. Arbetet framskrider i den takt som vädret tillåter. Hedarna på öarna vid Björkögrunden domineras av kråkris, blåbär och lingon. Restaureringsåtgärder, såsom bränning, innebär att naturens mångfald på området ökar och den öppna lågvuxna heden kommer med tiden att erbjuda betesdjur, som får, bättre bete på öarna. Björkögrunden ingår i naturskyddsområdet Valsörarna-Björkögrunden som bildades 1977. Området omfattar ca 17.800 hektar, varav ca 600 ha ladområden. Allmänt landstigningsförbud gäller under fåglarnas häckningsperiod från den första maj till den 31 juli. Området ägs av Björkö delägarlag.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Varg har rivit många tiotals får i Björkö – Ägaren: "Det är rent hemskt"

Vargarna på bilden sågs i Kalax tidigare i somras.
Foto: Arkiv/Matias Engelqvist

Vargarna på bilden sågs i Kalax tidigare i somras.

Ulf Rönnblad som är en av de drabbade fårägarna tror att det handlar om över hundra rivna får.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan