|

Nazistisk tidning i postlådan

Magneettimedia. Zoom
Foto: Sonja Finholm

Magneettimedia.

Tidningen Magneettimedia har under veckoslutet delats ut i närmare 300 000 exemplar, bland annat i Karleby och Kronoby. Den ges ut av nazistiska Kansallinen Vastarinta.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Magneettimedia har blivit öppet nazistisk. Tidningen ägdes tidigare av affärskedjan J Kärkkäinen i Ylivieska. Utgivningsrätten har nu överförts till Pohjoinen Perinne som är en del av den nazistiska rörelsen Kansallinen Vastarinta. Under den tidigare ägaren och chefredaktören Juha Kärkkäinen innehöll tidningen öppet judehat och han dömdes 2013 för hets mot folkgrupp. Juha Kärkkäinen är aktivt med också nu när tidningen trycks och delas ut på nytt. Tidningen innehåller som tidigare judehat och artiklar om alternativ medicin. Den har dessutom utökats med artiklar som "Nationalsocialismen, en världspolitisk motkraft", "Hur Hitler räddade Tysklands ekonomi" och flera invandrarfientliga skrivelser. Bland annat kräver tidningen att den nya regeringen ska med "alla medel slå vakt om att den finländska befolkningen också i framtiden är vit. Finländarna är vita, talar finska och har anammat den finländska kulturen". Tidningen påstår också att "vårt socialskydd gör det lättare för lata och mindre intelligenta att bilda familj" och att "det sänker intelligensnivån i Finland". Den nya utgivaren kallar sig för en "nationalsocialistisk rörelse" och vill förverkliga en samnordisk auktoritär stat. Den säger sig kämpa mot mångkulturalism, kräver att Finland går ut ur EU och att vi skickar hem utlänningarna som inte assimilerats. Chefredaktör Markku Juutinen räknar sig inte till den nazistiska rörelsen. Då han för två år sedan intervjuades av ÖT var han lärare i Stockholm. Han spred artiklar om den "judiska eliten" och försökte övertyga sina läsare om ett judiskt världsherravälde. Han uppgav att han har frikyrkliga rötter i den Swedenborgska rörelsen. Tidningen har delats ut i norra Finland, Uleåborgstrakten, Karlebyregionen och Lahtis. Upplagan sägs vara drygt 270 000. I Brahestad vägrade Suomen Suoramainonta dela ut tidningen och i Uleåborg har polisen tagit emot flera brottsanmälningar mot innehållet.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan