Klart väder bidrar till att räddningshelikoptrar har kunnat landa för att börja undsätta det hundratalet klättrare som sitter fast på Everest efter helgens svåra skalv, skriver Reuters. Huvudskalvet i lördags hade en magnitud på 7,8, och utlöste laviner på Everest och andra berg i Himalaya, där minst 17 personer dödades.


I det videoklipp som tyske klättraren Jost Kobusch har lyckats ladda upp på Youtube konstaterar klättrarna i ett basläger på Mount Everest, först lite roat, att hela marken skakar. Men bara några sekunder senare syns hur ett närapå massivt moln av snö och is sveper in med ett dån. Den bekräftade dödssiffran är hittills uppe i 3 200, men kan komma att stiga. Räddningsarbetet är desperat och den nepalesiska sjukvården hårt ansträngd. Samtidigt börjar den internationella hjälpen strömma in.


Räddningsstyrkor från USA, utsända av federala myndigheter, väntas landa i Nepal i dag, enligt USA:s militär. Även lokala amerikanska myndigheter, som räddningstjänsten i Los Angeles, har personal på väg till katastrofområdet. Där arbetar redan en mindre amerikansk styrka med 26 militärer och ett transportplan. En rad andra länder har också sänt hjälp i en FN-koordinerad insats, och det viktiga är att de når fram under den första kritiska tiden. 29 finländska räddningsarbetare väntas åka till Nepal i eftermiddag. Det var meningen att de skulle starta från Kuopio flygplats redan tidigt i morse, men flyget är försenat, uppger utbildningschefen Esa Ahlberg vid Krishanteringscentret. Han uppskattar att gruppen kan starta vid tretiden i eftermiddag. Räddningsteamet ska leta efter överlevande som blivit kvar inne i byggnader som rasat i Nepal. Tillsammans med finländarna reser också ett estniskt räddningsteam till Nepal.