Runebergstårtan och Johan Ludvig Runeberg har oväntat dykt upp i ett avsnitt av den amerikanska animerade komediserien för vuxna, "Family Guy".

I avsnitt tre av höstens säsong, nummer 21 i ordningen, diskuterar en av seriens huvudkaraktärer, Peter Griffin, med en försäkringsgranskare.

Griffin försöker förklara varför ett fönster gått sönder. Som alltid i "Family Guy" är Griffins beteende även denna gång allt annat än normalt, och som vanligt söker han bortförklaringar.

Granskaren säger då att han bara vill ha reda på vad som hänt fönstret, så att han kan gå hem och äta en Runebergstårta, som är en dessert från Finland.

Peter Griffin är inte den skarpaste kniven i lådan, och han är inte sällan orsaken till de märkliga konflikter som uppstår i serien. Denna gång visar han ändå en förvånansvärt hög nivå av allmänbildning.

"Ja just, den som fått sitt namn efter den finländska nationalskalden Johan Ludvig Runeberg", säger han.

Skärmdump från avsnitt 3, säsong 21 av

De två spricker upp i glada leenden.

Den politiskt inkorrekta och inte sällan kontroversiella serien har en speciell dramatisk konstruktion där huvudhandlingen ofta bryts med olika små sidoskämt, eller korta avstickare till andra berättelser.

Skämtet med Runebergstårtan hör just till kategorin sidoskämt. Det korta skämtet avslutas med att en berättarröst säger "Vi föll liksom ner i ett kaninhål med de där länderna där uppe".

"Family Guy" visas på strömningstjänsten Fox och avsnittet visades i USA för första gången i oktober. Avsnittet uppskattas då ha setts av cirka 1,5 miljoner personer.