Musik: Barock, britpop och blåsinstrument

Vasa Baroque inleder sitt tioårsjubileum med premiär på den första av totalt tre nyskrivna produktioner på Ritz på fredag kväll klockan 19. Earthly Angels: Passion är en scenisk föreställning som kombinerar musik från italienska nunnekloster på 1600-talet med nyskriven musik. Ensemblen Earthly Angels består av musikerna Joonatan Rautiola (saxofon), Marianna Henriksson (cembalo), Eero Palviainen (luta), Louna Hosia (viola da gamba) och Petteri Pitko (digital orgel), och sångarna Kajsa Dahlbäck, Suvi Väyrynen och Katariina Heikkilä.

Läs också: Ritz blir kloster för en kväll – "Jesus on a saxophone" var länge arbetsnamnet på föreställningen

Senare på fredagskvällen blir det brit pop på O'Malleys i Vasa. Då bjuder Teemu Aitoaho på en tribut till Oasis, tillsammans med musikerna Emil Nordström, Eero Paalanen och Tuukka Aitoaho. Showtime är ungefär klockan 23.

Tomas och Maria Höglund medverkar i Jeppo Ungdomsorkesters konsert med orkester i Jakobstad och Vasa.

Artistparet Maria och Tomas Höglund, kända från bland annat "Voice of Finland", är gästartister när Jeppo Ungdomsorkester håller konserter i Jakobstad och Vasa under veckoslutet. Låtarna som framförs är dels Maria och Tomas Höglunds egna, och dels covers av bland andra Joni Mitchell, Queen, Coldplay och Björn Skifs. Dessutom utlovas mäktig instrumental musik av ungdomsorkestern med dirigenten Fredrik Sundell. Med på scenen finns också ett band bestående av Mikael Svarvar på piano, Benny Ojala på gitarr, Jonathan Bäckström på bas och Anton Sundell på trummor. Kaj Kunnas fungerar som konferencier under kvällen. Wintergames-konserterna hålls i Schaumansalen i Jakobstad klockan 19 på lördag och på Ritz i Vasa klockan 18 på söndag.

Läs också: Jeppo Ungdomsorkester tillbaka med paret Höglund och "Viva la vida": "Betyder mycket för oss"


Kryssning med Eurovisionstema

Det blir schlager för hela slanten när Aurora Botnia lägger ut från Vasa på fredag eftermiddag. Temakryssningen, som ordnas i samarbete med föreningen Vasa Seta, bjuder på musik från såväl Eurovision Song Contest som svenska Melodifestivalen. Sångerskan Marie Ljung uppträder med hitlåtar tillsammans med trubaduren Tobias Granbacka, och en dj sköter om stämningen på dansgolvet ända fram till Umeå. På programmet står även show av burleskduon Vixens of Luster.

Måns Zelmerlöw vann Eurovision Song Contest 2015 med låten

Film från krigets Ukraina

Mariupol utsattes tidigt för upprepade skoningslösa bombningar och blodiga attacker när Ryssland invaderade Ukraina för snart ett år sedan. Den en gång vackra hamnstaden vid Svarta havets kust beskrevs nu som "helvetet på jorden" och var efter några veckor så gott som totalförstörd. I maj sade sig Ryssland ha tagit full kontroll över staden efter att de ukrainska styrkorna till sist tvingats kapitulera. Tiotusentals människor uppges ha dött i Mariupol sedan krigets början.

I dokumentärfilmen "Mariupol – unlost hope", som visas på Ritz i Vasa på lördag den 28 januari, berättas historien om en stad som förlorat precis allt – förutom hoppet. Tre kvinnor och två män som bodde i Mariupol ännu den första månaden under det ryska anfallskriget berättar om sina upplevelser: vad de såg, vad de kände och hurudana beslut de tvingades fatta.

Filmen, som är på ukrainska, visas två gånger på lördagen: klockan 15 med finsk textning och klockan 16.30 med engelsk textning. Evenemanget ordnas av PyRy-projekti och föreningen Tiainen i samarbete med Skafferiet på Ritz.

Veckans biopremiär och några oscarsnominerade filmer

Bland veckans biopremiärer hittar vi inhemska krigsfilmen "Sisu" som regisserats av Jalmari Helander. Filmen utspelar sig år 1944; den finländska armén driver ut Nazitysklands armé ur Lappland och tyskarna nyttjar den brända jordens taktik i sin reträtt. I huvudrollen som veteranen Aatami Korpi ser vi Vasaskådespelaren Jorma Tommila.

Läs också: Vasaskådespelare i brutalt blodig huvudroll – gestaltar "sisu" på vita duken

I tisdags släpptes nomineringarna till Oscarsgalan. Bland nomineringarna till Bästa film finns till exempel "Avatar: The way of Water" som visas på Bio Rex i Vasa just nu. En annan nominerad i samma kategori är "Elvis" som inte längre går på bio, men som däremot nu kan streamas på HBO Max. Austin Butler, som nyligen belönades med en Golden Globe för sin tolkning av Elvis Presley är även oscarsnominerad i kategorin Bästa manliga huvudroll.

Teater och revyer

Den fria teatergruppen Ruikuttajat! bildades i höstas av Kristinestadsbördiga Mari-Helen Hyvärinen och Emelie Zilliacus, och svenska Camilla Hellberg Mushonga. Gruppens första egna föreställning heter "Folkefiender" och på lördag gästspelar de på Vasallen, på Wasa Teater. "Folkefiender" tar avstamp i visselblåsarpositionen och undersöker individens och kollektivets väg framåt under en kris. Den baserar sig på en kombination av trions egna erfarenheter, förändringsteorier och Henrik Ibsens pjäs "En folkefiendet".

Läs också: Mari-Helen och Emelie packar skåpbilen och upp kör till Österbotten – för att rikta blicken mot visselblåsare

Emelie Zilliacus och Mari-Helen Hyvärinen i föreställningen

Vill du skratta loss finns det också flera revyer att välja bland. På Smedsby uf ges till exempel "Vassa bladet" på lördagkväll och i Pörtom uf spelas "Svindel" både på lördag och söndag.

Fotboll och ishockey

VPS kör igång ligacupen med en hemmamatch i Fenniahallen på lördag – och för premiärmotståndet står FC Haka från Valkeakoski. Avspark är klockan 17.45.

Läs också: Tuffa matcher direkt för VPS – ligacup i nytt format startar snart

Sport har uppvisat fin form på hemmaisen de senaste veckorna. På lördag är det Helsingforslaget HIFK:s tur att komma på besök. Nedsläpp på Kopparön klockan 18.30.

Sport möter HIFK hemma i Vasa på lördag.

Att lyssna på

I veckans Bakom rubrikerna snackar vi spartips och guldkanter i januarivardagen. Inflationen har lett till att poddens redaktör Patrick Sjöholm jagar rabatterade livsmedel och att VBL-reportern Karolina Åsmus sagt upp prenumerationer och gymmar hemma i stället. Lyssna på podden här!

Och för dig som gillar historia: Det har nu gått 105 år sedan general Mannerheim gav order om att avväpna de ryska trupperna i Österbotten, söndagen den 27 januari 1918. Det här uppmärksammas på Januarisöndagen på söndag. Och bland annat det handlar också VBL Historia-avsnittet "När Finland styrdes från Vasa" om, och om inbördeskrigets blodiga månader 1918 och om senaten som flyttade från Helsingfors till Vasa. Lyssna på avsnittet här. (Podden är från 2018)