|

Fennovoimas ansökan väger 250 kilo

NyhetsbildZoom
Torsdagens oljeolycka i närheten av Fennovoimas blivande kärnkraftverk är det andra på mindre än en månad. Foto: Fennovoima
I dag måste Fennovoima lämna in sin ansökan för kärnkraftsbygget i Pyhäjoki. Ansökan om byggnadstillstånd med säkerhetsutredningar går på 50.000 sidor och väger 250 kilogram.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I dokumentationen finns en ansökan till statsrådet och utredningar till strålsäkerhetscentralen STUK. I dokumenten ingår en utförlig beskrivning av projektet, organisationsplaner och hur man uppfyller säkerhetskraven. Den mest akuta bilagan till utredningen är ändå om Fennovoima kan visa att EU-andelen av ägandet är minst 60 procent. Den tilltänkta inhemska storägaren, statsägda Fortum, har ännu inte gett besked om bolaget tecknar en 15 procents andel eftersom man ännu inte kommit överens med Ryssland om att köpa in sig i vattenkraftsproduktionen i Karelen. Fennovoima har inte uttalat sig om ägandet, men meddelar att ansökan lämnas in inom utsatt tid. Om ansökan lämnas in och ägararrangemangen godkänts behandlas tillståndet i 18 till 24 månader innan bygget på Hanhikiviudden i Pyhäjoki kan inledas.

Kommentarer

Kurtén bytte IT till träbåt – Nu leder han varv som bygger superyachter

Nyhetsbild
Anders Kurtén i formen för den nya 117-fot långa superyachten som byggs vid Baltic Yachts i Jakobstad. Foto: Jonas Brunnström
En klockarkärlek till båtar och hav gjorde att Anders Kurtén sadlade om från IT till att bli träbåtsbyggare. Nu är han ny vd för Baltic Yachts.

Mest läst senaste veckan