|

Jägare bötar för fridlyst fågel

NyhetsbildZoom
Brottet uppdagades av en slump när mannen medverkade i TV-programmet Strömsö. Foto: Arkiv
En man döms för att av oaktsamhet ha skjutit en fridlyst snatterand under andjakten i Österbotten 2013. Brottet uppdagades av en slump när mannen medverkade i TV-programmet Strömsö.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Det här är som ett slag på käften mot mig som hela livet har sysslat med att värna om naturen oavlönat, pläderar mannen i tingsrätten innan han döms. Brottet uppdagades av en slump när mannen medverkade i TV-programmet Strömsö. En observant TV-tittare tyckte att fågeln som hängde i mannens vedskjul såg ut som en snatterand och gjorde en polisanmälan. I polisförhör redogjorde mannen sedan i detalj för hur han skjutit fågeln med ett hagelgevär under andjakten i augusti 2013. Mannen vidhöll dock – och vidhåller fortfarande – att fågeln var en gräsand, trots att Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet undersökt bilder på kadavret och kommit fram till att det rör sig om en snatterand. – De som påstår att jag skjutit en snatterand vet inte vad de talar om för jag har skjutit en gräsand, säger mannen. Mannen är en erfaren jägare och ser sig som något av en expert inom artbestämning. Enligt honom har forskarna misstagit sig eftersom bildkvaliteten var dålig och kadavret gammalt och deformerat. – Jag vet med hundra procents säkerhet att det var en gräsand för jag har hanterat 7-800 andfåglar under min karriär… De här så kallade experterna har suttit och sett på dåliga bilder från ett mörkt vedlider. Gräsänder kan också se annorlunda ut i verkligheten än i böcker, förklarar mannen och förser rätten med bilder på gräsänder. Mannen ifrågasätter även att det var han som sköt fågeln, något som han inte gjorde i polisförhöret. Han resonerar att det inte med säkerhet går att utesluta att fågeln som hans hund hämtade ur vassen hade skjutits av någon annan. Tingsrätten finner att fågeln var en snatterand. Påståendet om att någon annan kan ha skjutit anden finner rätten inte trovärdigt utan anser att detta är en efterhandskonstruktion från mannens sida. Rätten anser att mannen förfarit enbart oaktsamt och dömer honom till 20 dagsböter samt till att förverka fågelns värde till staten. Han ska totalt betala 752 euro. Mannen har anmält missnöje med domen.

Vänsterförbundets Li Andersson vill inte se vinster i välfärden – som i Sverige

Nyhetsbild
Li Andersson var på plats när Vänsterbundet i Österbotten öppnade sin riksdagskampanj. Foto: Jonny Smeds
När Vänsterbundet i Österbotten startade sin riksdagskampanj var partiets ordförande på plats. Hon vill inte se att Finland går samma väg som Sverige när det kommer till vårdprivatiseringar.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Nukala och Blomqvist i topp i junior-FM

FRIIDROTT Jimi Nukala, Vasa IS, drog till med segerhoppet i sista omgången och Falkens Nathalie Blomqvist var överlägsen på 1500 meter under den andra dagen av junior-FM i Joensuu.

Nyhetsbild
Sport

Juuso Haarala knep silver i junior-FM

LÄNGDSKIDOR FM i Kuopio fortsatte i dag med intervallstart. Minkens Juuso Haarala knep silver i 23-årsklassen.

Nyhetsbild
Inrikes

Henriksson om utskottsutlåtandet: "Ett styrkebesked av vår representativa demokrati"

Tidspressen syntes tidvis i grundlagsutskottets arbete med social- och hälsovårdsreformen, säger Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson till Yle.

Mest läst senaste veckan