Finländare utmärker sig bland de personer som tittar på material där barn utsätts för sexuella övergrepp. Det visar en ny enkät som gjorts på dark web, där man kan surfa anonymt. Materialet är brottsligt att titta på.

24 000 anonyma användare världen över har svarat på enkäten. Av dem har 165 svarat på finska och kan antas vara finländare.

Finländarna utmärker sig genom att hela 49 procent säger sig ha kontaktat barn efter att ha sett på den här typen av material. Den siffran är 11 procent högre än medeltalet bland de som svarat på andra språk och gör att finländska barn kan löpa större risk att utsättas för brott.

“Vetenskaplig forskning visar tydligt att användning av det här materialet leder till en ökad risk att själv begå sexuella brott mot barn. För att skydda barnen är det avgörande att vi får strängare lagar för att upptäcka och få bort olagligt bildmaterial från nätet", säger Niina Vaaranen-Valkonen, verksamhetsledare och sakkunnig på föreningen Skydda barn rf i ett pressmeddelande om rapporten, som föreningen offentliggjorde på onsdagen.

Finländarna som svarat är också mer benägna att titta på material som visar sadistiska övergrepp och våld mot barn. 35 procent av finländarna har svarat att de tittar på sådant material, medan 25 procent av de övriga språkgrupperna gjorde det. Finländarna ser också mer på material som innehåller sexuella övergrepp på bebisar och riktigt små barn, i åldern 0-3 år (9 procent finländare, 6 procent övriga).

En tredjedel av de finländare som ser på den här typen av material uppger att de skulle vilja sluta. Det är en något mindre andel än i övriga världen.

Föreningen Skydda barn rf konstaterar att det är alldeles för lätt att komma åt det här materialet, också via det öppna nätet.

Barn som utsätts för sexuella övergrepp får ofta men för livet. I en undersökning Skydda barn rf gjort bland offer svarar 95 procent att de drabbats av långvariga negativa konsekvenser. Det handlar om psykiska problem, somatiska symptom och utmaningar på det sociala planet. Hälften av de som svarat säger att de har haft svårt att studera och arbeta efter upplevelserna i barndomen.

Det är inte bara fysiska övergrepp som ger men. Övergrepp via nätet kan vara lika traumatiserande för barn, säger föreningen.

Europeiska Justice Initiative har startat en namninsamling för en EU-förordning om att bättre skydda barn på nätet. Hittills har över 225 000 personer undertecknat den.

Enligt föreningen Skydda barn rf finns det tre viktiga åtgärder att ta till som följd av den nya rapporten. För det första måste man jobba hårdare för att få bort bildmaterialet från nätet. Här finns teknologin, men lagstiftningen behöver skärpas.

För det andra behöver de som tittar på den här typen av material få tillgång till vård med låg tröskel. Också det förebyggande arbetet behöver bli bättre.

Föreningen vill också se skärpta straff i den finländska lagstiftningen. Enligt föreningens sakkunniga borde böter aldrig vara ett alternativ för sexuella övergrepp på barn, utan straffet bättre motsvara handlingen.