Nyheterna om dåligt dricksvatten fortsätter att dugga tätt. Ny på den något tveksamma listan är Nyby vattenandelslag i Kantlax. I ett vattenprov som togs i tisdags har det konstaterats koliforma bakterier och E.coli.

Vattenbolaget kommer att inleda klorering av hushållsvattnet och det kommer att förekomma en lukt av klor. Det går bra att tvätta sig med vattnet och det duger också till att diska med. Men det kan löna sig att torka disken omsorgsfullt efteråt.

Uppmaningen att koka vattnet som dricks eller används i matlagning gäller tills vidare. Nya prov tas på måndag och resultaten av dem kommer på tisdag.

Nyby vattenandelslag i Kantlax drabbades av liknande problem både 2020 och 2022.

I Jakobstad är järnhalten för hög och påverkar hela staden. I Esse har en råvattenbrunn kollapsat och alla som bor i Ytteresse, Esse, Bäckby och Lappfors ska koka sitt vatten innan det används i matlagning.

Annika Porthin har bråda dagar just nu.

Annika Porthin som är chef för miljöhälsovården på miljöhälsan Kallan konstaterar att det är bråda dagar just nu. Någon liknande situation med eld i lika många knutar har hon inte upplevt tidigare.

– Hösten 2020 hade vi också tre fall, men då var det ett i månaden. Inte tre på en gång som det är nu.

Finns det något samband mellan de tre nuvarande fallen?

– Vi tror att det rikliga regnet är en minsta gemensam nämnare.

Är det en risk att vi kommer få mer problem av den här typen framöver om vädret blir mera extremt?

– Jag hoppas förstås att vädret inte ska bli mer extremt. Men blir det så är det tydligt att vi kommer att få mera problem.

Måste vattendistributörerna börja förbereda sig för ett sånt scenario?

– Nu ska vi först ta oss ur den här situationen och sen ska vi sätta oss ner och ha ordentliga genomgångar. Det har vi alltid efter den här sortens händelser, säger Porthin.