Vasabladet, Österbottens Tidning och Sydin har efterlyst världens bästa pappa. Bland alla nomineringar som kom in valde en jury tre pappor.

Cecilia Granqvist skrev en text om sin pappa Allan Granqvist. Hon och hennes syster Annika var på plats när Vasabladets reportrar Johannes Björkqvist och Jonny Huggare Smeds körde in på gårdsplanen.

Allan skrattar.

– Vilken överraskning! Inte i min vildaste fantasi hade jag trott det här. Jag såg när bilen körde in på gårdsplanen och trodde att det var någon försäljare, säger han.

Hans fru Marianne hade sagt att hon ska till ögonläkaren och att Allan ska komma med.

– Jag var lite fundersam när hon sade att jag inte får boka en tid samtidigt, men tänkte inte så mycket mer på det, säger Allan.

Video: Jonny Huggare Smeds

Sammansvetsad familj

Sonen Mats hör också till familjen. Barnen är utflugna men bor i samma kommun som Marianne och Allan. De har daglig kontakt, säger Annika.

– Vi kommer alla bra överens med varandra och umgås mer än gärna, säger Cecilia.

Allan har jagat hela sitt liv och det har smittat av sig på resten av familjen. Samtliga har tagit jaktkort.

– Vi planerar att gå ut i skogen tillsammans. Vi ringer ofta pappa när vi har några frågor om jakten, säger Annika.

Marianne, Annika, Allan och Cecilia trivs i varandras sällskap. Inom kort ska hela familjen ut på jakt.

Annika var bara 12 år när hon sköt sin första älg. Det skapade rubriker.

– Det diskuterades på många håll i Svenskfinland. De pratade om hur det skulle påverka Annika. Men vi var oerhört stolta över henne, säger Marianne.

Dåliga ekonomiska tider

Marianne och Allan fick Mats 1988. När han var ung var det ekonomisk depression i Finland och räntorna var skyhöga. På grund av det blev det långa arbetsdagar för Allan.

– För oss fanns det inga alternativ. Vi byggde hus så periodvis var jag bara hemma och sov. Det var inte läge att komma hem och rulla tummarna, säger Allan.

– Ibland när han kom hem sent gick han rakt till Mats säng. Han hade inte sett honom på hela dagen och han kunde inte hålla sig borta. Han tog ofta upp Mats ur sängen trots att han vaknade, bara för att han ville hålla i honom, säger Marianne.

Under den perioden arbetade Allan med att köra tankbil och han hade även en rävfarm. För att få lite tid med barnen var de ofta med.

– Vi satt ofta med pappa i tankbilen när han körde, och givetvis fick vi även vara med på farmen. Det var underbart att få vara med där, säger Cecilia.

Dottern Cecilia skrev texten som resulterade i att Allan korades till Världens bästa pappa.

Allan försökte vara så mycket som möjligt med barnen när de var små, men ibland var det en omöjlig ekvation. I dag är situationen en annan.

– Jag och min syster har två barn var. Pappa umgås gärna med dem, och som det står i nomineringen ligger han ofta på golvet och leker med våra barn, säger Annika.

Nu får Allan ta igen tiden han missade med de egna barnen tillsammans med barnbarnen.

– Nu är jag en glad pensionär och har all tid i världen.

Svårt att sitta still

Enligt frun och döttrarna är Allan en person som alltid ställer upp och är mån om alla. Allan själv säger att han inte gör speciellt mycket om dagarna, men döttrarna håller inte med.

– Du gör ju något precis hela tiden. Du hämtar barnbarnen, skottar våra gårdar och klipper gräset hemma hos oss, säger Cecilia.

– Har jag ett dubbelskift på arbetet åker han hem till mig och eldar så att jag ska komma hem till ett varmt hus.

Allan svarar ödmjukt:

– Men det där är ju vardagssysslor.

Utöver att hjälpa barn och barnbarn påminner han dem om väder och vind.

– Om det börjar åska skriver han alltid att vi ska dra ut kontakterna, och är det halt på vägarna skriver han att vi ska köra försiktigt, säger Annika.

Minnesvärd dag

Allan är glad och tacksam över att han blivit vald till Världens bästa pappa, men påpekar att han inte gjort något utöver det vanliga.

– Det är underbart att få det här diplomet, men det känns lite överdrivet. Jag har ju bara gjort vanliga saker.

Annika inflikar:

– Vi kan ju prata med dig om allt. Mår vi barn dåligt tar du itu med det för du ser om något är på tok. Du finns alltid där för oss och ställer alltid upp. Du är världens bästa pappa.

Umgås med barnen när de är små

Vasabladet och Österbottens Tidning har en föräldrapodd som görs av Johannes Björkqvist, Jonny Huggare Smeds och Tomas Esselström. I varje avsnitt frågar de en pappa som har vuxna barn vad han skulle ändra på om han hade möjlighet att åka tillbaka i tiden och ge sig själv ett råd. Det här är Allans svar:

– Jag borde ha umgåtts mer med barnen när de var små. På grund av dåliga ekonomiska tider arbetade jag mycket. Givetvis umgicks jag med barnen och var närvarande när jag väl var på plats. Men jag borde ha tillbringat ännu mera tid med dem, säger Allan.

Se de två andra pappornas reaktioner när de blev överraskade:

VIDEO: Tom Sved blev korad till Världens bästa pappa – "Han är inte bara pappa utan även en fin vän"

VIDEO: Kurt fick titeln Världens bästa pappa – "Han är en idol för oss alla"