Vasabladet, Österbottens Tidning och Sydin har efterlyst Världens bästa pappa. Bland alla nomineringar som kom in valde en jury tre pappor.

Tom Sved från Vasa fick en annorlunda arbetsdag. Han satt i matsalen när hans fyra barn och Vasabladets reportrar Johannes Björkqvist och Jonny Huggare Smeds klampade in.

– Först förstod jag ingenting och funderade på vilken Tom ni sökte efter i och med att det finns två som heter Tom på arbetsplatsen. Sedan när jag såg mina barn förstod jag vad det handlade om. Det är alltid härligt att se barnen, men extra trevligt var det i dag. Det här slår allt, säger Tom.

Video: Jonny Huggare Smeds

Barnen är påhittiga så nomineringen kom inte som en chock. De säger att de fått finurligheten av sin pappa.

– Pappa är en skojare av rang. Han bjuder på sig själv vid varje tillfälle som ges. På första april ringer han alltid och säger att han är ute på gården och att jag ska komma och hämta något. Men han är förstås aldrig där. Jag går på det varje gång, säger Anton.

Elin berättar att en av dem hade önskat pengar i julklapp en gång. Då spikade han fast flera sedlar på en bräda.

Tom Sved med barnen Elin, Samuel, Alina och Anton.

Stolta barn

För Elin, Anton, Alina och Samuel var det självklart att de skulle nominera Tom. Han är en pappa som de kan diskutera allt mellan himmel och jord med.

– Jag har alltid känt att jag kan prata med pappa om allt. Ifall något jobbigt har hänt eller om jag funderar på något så är det pappa jag ringer. Han är inte bara pappa utan även en fin vän, säger Anton.

Elin håller med.

– Hela uppväxten har man vetat att man har en trygg och stabil person som man kan diskutera allt med. Han har alltid hjälpt till, och har han inte haft kunskapen har han tagit reda på, säger hon.

Elin, Alina, Samuel och Anton intygar att pappa Tom tycker om att skämta med dem. På första april har han alltid förberett något spratt.

Även när det kommer till avancerad matematik har pappa Tom ryckt in och gjort sitt yttersta.

– När jag läste lång matematik till studenten satt pappa med mig och hjälpte till enligt bästa förmåga. När jag studerade till ingenjör på Novia lärde han sig helt enkelt för att kunna hjälpa mig, säger Alina.

Tom skilde sig från barnens mamma när de var små. Då blev det viktigt honom att ta vara på tiden med barnen.

– Varje gång jag har träffat dem har jag försökt vara så närvarande som möjligt och jag har försökt hjälpa dem med allt. Allt är möjligt bara man vill och försöker. En sådan förälder har jag försökt vara, säger Tom.

Tom Sved fick en annorlunda arbetsdag.

Kvalitetstid

För tre år sedan började Elin bygga ett hus tillsammans med sin sambo Jörgen. De saknade kunskap, men den fanns ju i familjen.

– Pappa och Anton har varit med och hjälpt till. Det har varit givande och stärkt vår relation ytterligare. Skulle inte pappa ha tagit med oss på olika projekt och gett oss möjlighet att testa på olika saker när vi var yngre skulle jag kanske inte ha haft självförtroende att bygga ett hus, säger Elin.

Nomineringen som gjorde att juryn valde Tom Sved.

Även under det projektet visade Tom att man ska bjuda på sig själv.

– Vid ett tillfälle skulle pappa arbeta på ett ställe som saknade belysning. Då tejpade han fast en lampa på ryggen och började på, säger Elin.

Tom säger att det var kvalitetstid att få vara med och bygga huset.

– Förhoppningsvis kände sig Alina, Anton och Samuel inte bortprioriterade under den tiden. Kanske vi har tagit igen det på något annat sätt? funderar Tom.

Tom Sved har varit med och hjälpt Elin att bygga hus. Det var ett långt projekt men Tom säger att det var kvalitetstid.

Ta vara på tiden

Vasabladet och Österbottens Tidning har en föräldrapodd som görs av Johannes Björkqvist, Jonny Huggare Smeds och Tomas Esselström. I varje avsnitt frågar de en pappa som har vuxna barn vad han skulle ändra på om han hade möjlighet att åka tillbaka i tiden och ge sig själv ett råd. Det här är Toms svar:

– Hitta på saker med barnen och umgås med dem. Ta vara på tiden helt enkelt, eftersom den inte kommer tillbaka.

Se de två andra pappornas reaktioner när de blev överraskade:

VIDEO: Korsnäsbon Allan utsedd till Världens bästa pappa – "Du finns alltid där för oss"

VIDEO: Kurt fick titeln Världens bästa pappa – "Han är en idol för oss alla"