Vasabladet, Österbottens Tidning och Sydin har efterlyst Världens bästa pappa. Bland alla nomineringar som kom in valde en jury tre pappor.

Tiina Cederström nominerade sin pappa Kurt Cederström. Han var utomhus och höll på att kasta in ved i en lada med sin son Tom när Vasabladets reportrar Johannes Björkqvist och Jonny Huggare Smeds dök upp tillsammans med Tiina och hennes syster Marina.

Kurt blev överraskad men framför allt rörd när dottern Tiina läste upp den text hon skrivit om honom.

– Det här är alltför mycket. Det finns säkert många pappor som skulle förtjäna det här mer än jag, säger Kurt.

– Det där är vår pappa i ett nötskal: ödmjuk, säger Tiina.

Video: Jonny Huggare Smeds

Barndom som blev annorlunda än tänkt

Kurt växte upp på en bondgård i Nykarleby. När han var 13 år gick hans pappa bort.

– Det hände mitt i allt. Pappa var på väg ut med dagens andra dynglass och jag skulle egentligen med, men han såg inte att jag sprang efter honom. Jag och en kamrat började söka efter honom på kvällen och då hittade vi honom död på åkern, säger Kurt.

Marina, Tom och Tiina har pappa Kurt som sin stora idol.

Det var en traumatisk upplevelse för hela familjen. Kurt minns sin mammas gråt.

– Det var hemskt. Jag sov i samma rum som mamma och kommer tydligt ihåg när hon grät på nätterna.

Eftersom Kurt var äldst i syskonskaran föll mycket av ansvaret på honom. Han tvingades bli vuxen snabbare än sina jämnåriga.

– Min pappa ville att jag skulle studera till skogstekniker, men nu blev det inte så. Jag började arbeta mer och mer på gården.

Tiina:

– Jag har ofta tänkt att det finns en mening med allt. Hade inte det där hänt skulle du inte ha träffat mamma.

Kurt träffade Marja-Liisa när han gick i skola i Korsholm. De fick tre barn.

Marja-Liisa träffade han när han var 25 år och gick i skola i Korsholm.

– Marja-Liisa ville gifta sig med en finlandssvensk, ha barn och bo på landet. Hon gick tyvärr bort för två år sedan, säger Kurt.

Sorgearbete

Han och Tiina har gått i församlingens sorgegrupp.

– Det var bra att han hade möjlighet att prata om sorgen efter sin pappa och fru. Det borde dock ha gjorts för sextio år sedan, säger Tiina.

Men det fanns inte någon professionell att prata med på den tiden, menar Kurt.

Han var anhörigvårdare åt Marja-Liisa i två år. Tiina glömmer inte det läkaren sade till Kurt efter att mamman gått bort:

– Han beundrade pappa för att han orkade lyfta och sköta om henne. Då svarade pappa anspråkslöst att en gammal skogshuggare måste orka. Mamma fick kärlek och omsorg av pappa.

Doften av kåda och svett

Kurt arbetade mycket och hade långa dagar när barnen var små. I 25 år hade han pälsfarm och därefter grisar. Om vintrarna har han varit mycket i skogen.

– Ett härligt minne från då jag var liten var att krypa upp i pappas famn när han kom hem från skogen. Där i famnen, då pappa doftade av kåda och svett, trivdes jag som bäst, säger Tiina.

Det var en självklarhet för barnen att pappa Kurt skulle nomineras.

Nu har Tom tagit över jordbruket och Kurt är pensionär. Men han ställer alltid upp när det behövs.

– Han hjälper ofta till, och jag ringer med jämna mellanrum för att rådfråga honom. Det är guld värt att tala med pappa och han säger inte att saker och ting måste göras på ett visst sätt utan litar på mig och mitt omdöme, säger Tom.

Marina säger att det inte endast är barnen han assisterar.

– Han har alltid hjälpt andra om de har behövt det. Behövde en granne en hjälpande hand satte han alltid det egna arbetet på paus.

Hyss

Det är bara tre år och åtta månaders åldersskillnad mellan Marina, som är äldst, och Tiina, som är yngst. Syskonen umgicks mycket med varandra som små. De säger att det inte alltid var lätt för Marja-Liisa.

– Vi hittade på allt möjligt. En gång hittade vi använt tuggummi utanför butiken som vi satte i munnen. Det fick vi magsjuka av, säger Marina.

Eftersom barnen hittade på allt möjligt trodde pappa Kurt inte på dem alla gånger.

– En gång hade mamma kört i diket och ringde hem. Vi sprang ut och sade det till pappa. Mamma ville att han skulle hämta henne och dra upp bilen ur diket men han trodde inte på oss, säger Tom.

Kurt säger att han såg det som osannolikt eftersom Marja-Liisa alltid körde så sakta.

– När jag kom in några timmar senare ringde telefonen. Det var Marja-Liisa som frågade var jag höll hus. Då blev det bråttom, säger Kurt.

En idol

Kurt försökte vara hemma så mycket som möjligt när barnen var små, men arbetet tog mycket tid. Nu har han åtta barnbarn och ett barnbarnsbarn.

– Han leker och umgås ofta med mina barn. Han har tagit igen det han missade med oss, säger Tom.

Tiina intygar ändå att Kurt tog vara på de stunder han var hemma.

– Hos pappa kände vi oss trygga, och vi upplever att vi haft en närvarande pappa, säger hon.

Familjen Cederström har som årlig tradition att åka slalom i Vuokatti. Tiina Cederström, Kurt Cederström, Tom Cederström och Marina Cederström-Kalliosaari.

Familjen har som tradition att åka slalom i Vuokatti varje år.

– Vi har planer på att åka dit i vår. Jag minns bra en gång när ungarna ville bowla, men ingen annan än pappa fick följa med. Han har en bra relation med dem, säger Tiina.

Tiina pratar ofta gott om pappa Kurt med sina barn.

– Jag har sagt att de ska sträva efter att hitta någon som är som deras morfar när de söker sin livspartner. Han är en idol för oss alla.

Kurt blir rörd.

– Det var fint att höra.

Umgås med barnen

Vasabladet och Österbottens Tidning har en föräldrapodd som görs av Johannes Björkqvist, Jonny Huggare Smeds och Tomas Esselström. I varje avsnitt frågar de en pappa som har vuxna barn vad han skulle ändra på om han hade möjlighet att åka tillbaka i tiden och ge sig själv ett råd. Det här är Kurts svar:

– Med facit i hand borde jag ha tagit vara på tiden när barnen var små trots att vardagen var hektisk. Jag borde ha tillbringat mer tid med dem. Det har jag fått ta igen nu med barnbarnen.

Se de två andra pappornas reaktioner när de blev överraskade:

VIDEO: Korsnäsbon Allan utsedd till Världens bästa pappa – "Du finns alltid där för oss"

VIDEO: Tom Sved blev korad till Världens bästa pappa – "Han är inte bara pappa utan även en fin vän"