Många av er har läst och hört om årets Hälsa i skolan-undersökning, där det kommer fram att andelen barn som utsätts för våld av en förälder eller annan vårdare har stigit på landsbygden i Jakobstadsregionen. I Larsmo och Pedersöre är det värst. Var tredje pojke i årskurs 4–5 i Pedersöre har blivit utsatt för våld av en förälder eller annan vårdare.

Det här var något som berörde Johannes, Tomas och Jonny som gör podden Pappalandia. De tog kontakt med Daniel Björndahl, ansvarig kurator på Vörå kommun, och frågade vad man ska göra om man märker att ett barn i ens närhet utsätts för våld.

– Det finns många olika sorters misshandel, men den man oftast ser är den fysiska. Du ska anmäla redan när du misstänker att det förekommer någon form av misshandel mot ett barn, säger Björndahl.

Gör då en barnskyddsanmälan. Blanketten hittar du på välfärdsområdets hemsida.

– Om du misstänker att din granne utsätter sina barn för våld kan du vara anonym när du gör anmälan. Arbetar du till exempel på en skola eller på Tullen kan du inte vara anonym. Namn och titel måste framkomma om du gör en anmälan i arbetets tecken, men utöver det kan du vara anonym.

Om du är osäker på om du ska anmäla eller inte kan du ringa och rådfråga kommunens socialarbetare per telefon.

– Under samtalet behöver du inte uppge barnets namn, utan bara fråga om det är något som bör anmälas eller inte.

Ett annat sätt är att besöka socialen, som är en del av välfärdsområdet, men vanligast är att folk ringer.

Telefonnumret hittar du på välfärdsområdets hemsidor och du kan ringa alla vardagar 8–12. Ser du något du vill anmäla eller rapportera om kvällstid eller under en helg kan du ringa Österbottens social- och krisjour på numret 06-218 95 55. Den är öppen alla dagar dygnet runt.

Björndahl säger att det alltid är upp till socialarbetaren att bedöma vad som stämmer och vad som inte stämmer. Han uppmanar en att anmäla om man anar oråd.

– Gör hellre en anmälan för mycket än en för lite och hellre för tidigt än för sent.