Två biopremiärer

Vad kan väl vara bättre en kylig novemberhelg än att mysa ner sig i biosalongens mörker för att se spännande filmer?

Den här helgen har hela två filmer premiär: The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes och Studio Ghibli-filmen The Boy and the Heron.

På fredagen har filmen The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes premiär. På bilden Tom Blyth som Coriolanus Snow och Rachel Zegler som Lucy Gray Baird.

Den förstnämnda filmen är den senaste i The Hunger Games-serien, och utspelar sig 65 år före de fyra andra filmerna. I filmen får vi följa skurken i de första filmerna, Coriolanus Snow (spelad av Tom Blyth), som ungdom på hans väg till makten i Panem.

Den andra filmen är producerad av studion som gett oss animerade filmer som Grave of the fireflies, My neighbour Totoro, Spirited away och Howl's moving castle.

Filmen är regisserad av Hayao Miyazaki, som står bakom flera av studions storfilmer. The Boy and the Heron handlar om pojken Mahito Maki som förflyttas till en fantastisk värld med en talande gråhäger.

Båda filmerna har premiär på fredag den 17 november.

Rädda liv – ge blod

På fredagen kan du göra en god gärning genom att ge blod i Vasa. Blodgivningen sker på Kulturhuset Fanny klockan 12–17. Via den här länken kan du boka tid till blodgivningen.

Sport möter TPS

På fredagen blir det också hemmamatch i Vasa då Sport möter TPS. Nedsläpp blir det klockan 18.30 på Kopparön. Och psst: Vår sportreporter Jona Nyström kommer givetvis vara på plats och lajvrapportera, så håll koll på våra sajter och sociala medier då.

Superhelg i Vasa och Korsholm

Julöppning

Vi har redan skrivit om superhelgen i Vasa och Korsholm, och här går vi lite närmare in på helgens program. Först ut: julöppningen!

I helgen är det dags för julöppning igen. Arkivbild.

Vasas traditionella julöppning börjar klockan 10 på lördagen med julmarknad. Det blir både ponnyridning, karusellåkning och tomtebesök, och trevligheterna fortsätter på söndagen.

Staden satsar också på att lokala band ska få uppträda.

– Jag tycker att det är något fint med att ett evenemang ordnas av Vasabor för Vasabor och att vi ger lokala musiker möjligheten att uppträda, sade Magnus Söderström på Visit Vasa i vår tidigare artikel om helgen.

Vetenskapskarnevalen

På fredag och lördag äger också Vetenskapskarnevalen rum i Vasa. Då får över 150 forskare att få chansen att föra ut sitt budskap på ett sätt så att folk förstår.

Karnevalen ordnas på tre scener i Vasa centrum och bjuder på populärvetenskapligt program för allmänheten under sammanlagt 37 timmar.

Korsholmskalaset

Det är inte alla dagar man har möjligheten att fira en 675-åring, men det har du på lördagen. Då firar nämligen Korsholm sitt jubileum i Botniahallen klockan 10–15. Musikuppträdanden, författarintervjuer, käpphästbanor och besök av självaste Mathilda "Porrbollin" Vestergård står på agendan.

Mathilda

Vasa littfest

Dessutom äger Vasa littfest rum i helgen. Bland andra deltar Kjell Westö, Lena Frölander-Ulf, presidentkandidat Mika Aaltola och Ellen Strömberg. Evenemanget börjar på torsdag och slutar på lördag.

Regnbågshelgen firas i Vasa

På lördagen blir det fest i regnbågens alla färger då Regnbågshelgen äger rum på Ritz i Vasa.

Det blir filmvisning, livepodd av Finlandssvenska queerpodden, dragworkshop samt burleskshow. Evenemanget är öppet för alla åldrar.

House och techno på Brödfabriken

Sent på lördagen blir det hård elektronisk musik på Brödfabriken då Vasabaserade DJ-kollektivet Meltdown Deejays firar 30 år. DJ:n Jori Hulkkonen, som flera gånger uppträtt i Vasa, bjuder då på en show. Hulkkonen är just nu aktuell med albumet ”There Is Light Hidden in These Shadows.”

Dessutom uppträder också Harald Björk från Stockholm.

Showen börjar klockan 22 på lördag.

Jori Hulkkonen under ett liveuppträdande 2021.

Gå på krogen med Toivo

På söndag klockan 18 blir det lite annorlunda musik på Doo-bop då evenemanget "Toivo går på krogen" äger rum.

Som en del av minifestivalen Toivo Kuula-dagarna blir det nämligen en jazzig tolkning av Toivo Kuulas och andra finländska musikers folkmelodier.

Maano Männi, Zacharias Holmkvist, Ralf Nyqvist och Stefan Brokvist uppträder.