De rörliga elprisen har varierat kraftigt den senaste tiden. Den ena dagen är det gratis och den andra kostar det 96,37 cent per kilowattimme.

Tomas har ett tillsvidareavtal och behöver inte fundera på när han tvättar kläder eller lagar mat. För Johannes och Jonny är situationen en annan. De har avtal om rörligt elpris och följer elpriserna timme för timme.

De tog kontakt med Adam Rönnqvist, chef för företagsförsäljningen på Vasa Elektriska, och bad om tips på hur man kan spara el.

– Det lönar sig att spara el och en förändring syns snabbt på din faktura. Det mest ekonomiska tankesättet är att många bäckar små gör en stor å, säger Rönnqvist.

Många tror att de måste köpa energieffektiva apparater för att spara el, men man kan göra mycket med små medel.

– Att till exempel byta till led-belysning där det är möjligt är ett sätt att spara el.

Ett annat tips är att sänka inomhustemperaturen med 1 grad om du har ett eluppvärmt hus. På det sättet kan du spara cirka 5 procent.

"Om du inte vill minska på antalet gånger du badar bastu kan du förbruka en tredjedel mindre el om du värmer upp bastun till 70–80 grader i stället för 100."

Adam Rönnqvist

Chef för företagsförsäljningen på Vasa Elektriska

Rönnqvist rekommenderar även att man kontrollerar ventilationen. En onödigt stark ventilation ökar elförbrukningen. Han tillägger att man ska diska och tvätta med fulla maskiner och laga stora mängder mat åt gången och ta tillvara eftervärmen i ugnen.

– Vi finländare älskar att bada bastu och även där kan du spara många euro. Om du inte vill minska på antalet gånger du badar bastu kan du förbruka en tredjedel mindre el om du värmer upp bastun till 70–80 grader i stället för 100.

Hur fungerar elmarknaden?

För många är terminologin på elmarknaden obekant och många har svårt att förstå hur den fungerar. I det femtonde avsnittet av podden fick Adam Rönnqvist uppdraget att förklara det så enkelt som möjligt.

Han berättar om dagens elpriser är det nya normala eller om de kommer att sjunka.

Har du inte råd att betala din elräkning? Då ska du kontakta din elleverantör.

– Gärna före förfallodagen. Vi försöker alltid hitta lösningar tillsammans med kunden men för att göra det måste kunden vara i kontakt med oss.