Kanske kan en julvandring vid Pedersöre kyrka få lugnet att infinna sig inför julen eller kan en tur i något av regionens skidspår ge energi och öka matlusten inför kommande julfirande?

Pedersöre kyrka.

Du har fortfarande chansen att njuta av musiken i någon av regionens stora utbud av julkonserter. Och om du gärna själv stämmer in i sången har du chansen under "De vackraste julsångerna" som ordnas i regi av flera församlingar denna helg.

Vill du hellre njuta av andras sköna sång erbjuds manskör, damkör och blåsorkester. Du kan rocka loss till 50-tals rock tillsammans med Dylan Kirk från Storbritannien. Det här äger rum på Kulturgaraget i Karleby på lördag. I vår julkonsertguide finns mer information om alla julkonserter.

Damkören Madrigalen är en av de körer som bjuder in till julkonsert. Här tillsammans med artisten Sonja Aldén.

Den stora julmarknadshelgen var redan förra helgen men det finns fortfarande några godbitar kvar. Denna helg ordnas julmarknader där du bland annat kan träffa renar från Lappland. Ta en titt i vår guide.

Jul på Skeppsgården

I Gamla hamn ordnas Jul på Skeppsgården på lördag klockan 12–15. Det utlovas facklor, ljus och mys. För barnen blir det tomtejakt och ponnyridning. Dessutom finns det möjlighet till guidad rundtur på Vegas akterdäck och möjlighet att köpa sig något juligt att äta.

Julgubben på Skeppsgården under fjolårets evenemang. På lördag är det igen dags Jul på Skeppsgården i Gamla hamn.

Julig Sing-Along och keltisk musik

Ett annat tips till dig som gärna sjunger med är Chritmas Sing-Along 2023 som ordnas i Schaumansalen på lördag klockan 19. Höstsäsongen 2023 ska avslutas traditionsenligt med Schaumansalens egen julkonsert.

Allsångskonserten tillsammans med Los Allegros gästas av Destiny’s choir under ledning av Matilda Ångerman, Olivia Käldström, Rebecca Sretenovic och Jonah Byggmästar.

Irländska toner och keltisk musik känns helrätt också i juletid. The Rogues står för irländska toner hela lördagskvällen med start från klocka 22 på Friends Pub. The Rogues har spelat irländsk och keltisk musik runt om i Finland sedan 20 år tillbaka. "Kom ut och njut av den berömda glöggen, vännerna och stämningen", skriver Friends Pub på Facebook-evenemanget.

Biopremiärer

Ifall du gärna myser framför bioduken med popcorn kanske helgens biopremiärer är något för dig. Julfilmen "Journey to Bethlehem" har nämligen Finlandspremiär lokalt på Bio Rex i Jakobstad på fredag klockan 17.30. Den tidlösa berättelsen om Jesu födelse får nytt liv. Filmen ska vara fylld av humor, sång och dans och klassiska julmelodier kombineras med nya poplåtar.

Senaste Jakobstadspremiär på Bio Rex i Jakobstad lockade stor publik. Då var det filmen

En annan premiär för den yngre publiken är Disneys nya film Önskan. I Önskan välkomnas tittarna till det magiska kungariket Rosas, där Asha gör en önskan så stor att den besvaras av en kosmisk kraft, en liten boll av gränslös energi vid namn Star.

Tillsammans konfronterar Asha och Star härskaren över Rosas, kung Magnifico, för att rädda hennes folk och bevisa att när en modig människas vilja slås ihop med stjärnornas magi, kan underbara saker hända.

Premiärvisningen på Bio Rex i Karleby äger rum på fredag klockan 17 och på Bio Rex i Jakobstad lördag klockan 15.

Julkänsla på is

I Komarov Arena firar Muik med en julmatch. Laget möter Hunters på lördag klockan 16. Jultomten är på väg till ishallen och kommer att dela ut något smått och gott. Det blir glögg och pepparkakor och i periodpausen blir det puckkastningstävling.

"Ta på tomteluva, kom med och njut av julstämningen i hallen", skriver arrangörerna.

Stort jubel i Muik Hockey efter att Oliwer Stensson gjorde sitt andra mål när de mötte Hunters 2022. Ett mål som innebar 4–0.
På lördag klockan 18.30 ordnas också juluppvisning med Jeppis Skating i Kristallen i Jakobstad.
Bild från Jeppis Skatings våruppvisning i Kristallen.

Volleyboll och futsal i Hållhagens skola

Mera sport blir det i Karleby där man bjuder in till gratismatcher i Hållhagens skola. Toppmötet i futsalettan mellan TP-Kaarle och PJK ordnas på lördag klockan 15 och volleybolligamatchen mellan Tiikerit och Ducks går av stapeln på söndag klockan 17.

Hemmamatch med Tiikerit i Karleby.
Helgguiden är ett axplock bland evenemang som ordnas i regionen.